A videóművészet

A hagyományos divatbemutatókat lassanként felváltó-kiszorító műfaj.

A közönség a novemberi Fashion Video Festivalon találkozhatott először hazai divatvideókkal. Most pedig a Londonban élő és alkotó filmesnek, Csernák-Riskó Boldizsárnak köszönhetően élvezheti a nemzetközi diadalmenete után nálunk is egyre népszerűbb médiaműfajt. A londoni Sessions Productionsszal dolgozó fiatalművész-rendező ezúttal egy hétrészes rövidfilmprogrammal mutatkozik be a budapesti Szatyor Bár és Galériában.

Test-lélek-divat kapcsolatát feldolgozó izgalmas és látványos munkái fontos lépések afelé, hogy Magyarországon is egyre többen ismerhessék meg a külföldön a hagyományos divatbemutatókat lassanként felváltó-kiszorító és a divatfotó lehetőségeit kitágító új műfajt. A művészi kisfilm, a tervezői kollekciók mellé készített videoklip és a kereskedelmi reklám elemeit a videoművészet jellemzőivel ötvöző divatvideóban a sajátos tartalmi elemek történetbe ágyazva jelennekmeg: amozgókép hanggal, vágással és utómunkálatokkal egészül ki. A divatvideó nemcsak határműfaj voltánál fogva számít újdonságnak, hanem mert a videó szélesebb befogadói körhöz képes eljuttatni az adott alkotó sajátos látásmódját.

Külföldön e műfaj az egyes tervezői kollekciók bemutatásának új, közkedvelt eszköze, de Csernák-Riskó munkáiban inkább a hangulatteremtés, az önmagáért való látvány, az ötlet és a kreativitás dominál. A könnyedebb hangvételű darabok mellett „art installációk” és a képzőművészethez közelebb álló kísérleti videók szerepelnek. A profi modellstatiszták mellett – a nemzetközi tendenciától eltérően – képzőművészekkel, táncosokkal is együttműködik.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Csernák-Riskó Boldizsár 2008-ban végzett az angliai University for the Creative Arts egyetemen. A What Else Magazin egyik megalapítója. Munkáival galériák és filmfesztiválok mellett több, kortárs divattal kapcsolatos (média) művészeti projektek dokumentációjára és online megosztására szerveződött interaktív felületen is találkozhatunk.

Infó

Csernák-Riskó Boldizsár divatvideói a Szatyor Bár és Galériában (Budapest XI., Bartók Béla út 36.) február 27-ig.

Top 5

1. Systema Naturale

Várnai Gyula az acb Galériában (Budapest, VI. kerület, Király utca 76.) február 24.

A Stúdió új tagjainak bemutatkozó kiállítása

a Stúdió Galériában (Budapest VII., Rottenbiller u. 35.) február 5-ig.

3. Két korszak határán

Perzsa művészet a Quadzsár-korban (1796–1925) az Iparművészeti Múzeumban.

4. Nyílt struktúrák művészeti egyesület

kiállítása a budapesti Vasarely Múzeumban május 1-jéig.

5. Robert Capa - Vándorkiállítás

a szombathelyi képtárban március 5-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.