Ruhatár nem kötelező

Gőzfürdő az öltözőkben, szigetelőszalaggal lezárt ajtók és fagyos hideg az előcsarnokban. Reflektorral melegen tartott színpad és mérsékelten hűvös nézőtér. Egyelőre ez fogadja a betérőt a budapesti Katona József Színházban. A mizantróp pénteki bemutatója ettől független nem marad el.

Rettentő hidegre készültem,mikor beültem A mizantróp fotóspróbájára. Három napja nincs fűtés a Katona József Színházban, kéményproblémamiatt kellett elzárni. Ezzel szemben mindenki pulóverben nézi végig az előadást, és az is városi legenda, hogy a szereplők nagykabátban próbálnak. Csak akkor borzongunk meg, mikor a női főszereplő, Ónodi Eszter egy szál törülközőben, majd ujjatlan ruhában jelenik meg a színen. A színészek azt mondják, a reflektorok fűtik őket. Talán a huzat zavaró néha, de Ónodi szerint a szerepének kimondottan használ. Erről egyébként a művészbüfé előtt beszélünk, ahol meleg van, akárcsak az öltözőkben és a portán. Ez ugyanis a Haris köz 3. számú házhoz tartozik, míg a többi rész a Petőfi Sándor utca 6.-hoz.

A színház ügyvezetője, Mattyasovszky Bence vezet körbe az épületben. Mutatja a leghidegebb részt, a pénztárt, ahol a pénztárosoktól négy radiátor és több réteg ruha tartja távol a mínuszokat. Az előcsarnok üvegajtajait – jobb híján – fehér szigetelőszalaggal ragasztották le, ennyivel kevesebb hideg szökik be a réseken. De persze nem ettől lesz majd meleg az előadás alatt: egy cég kedvezményesen ad nekik bérbe hőbefúvó gépeket, amelyeket a ruhatár elé telepítenek. A Sufni nevű kamarájukat pedig a Vígszínháztól kölcsönkapott elektromos konvektorokkal melegítik fel. A büfében forró teát osztanak majd és kölcsönpokrócot.

Mindenki száz százalékig biztos abban, hogy a hideg egyáltalán nem riasztja el a nézőket – külföldön is előfordul, hogy a közönség kabátban nézi végig az előadást. Persze, a Katona nem szeretne ebből rendszert csinálni, még akkor sem, ha az eredeti tervekkel ellentétben nem tíz, hanem harminc százalékot vonnak el az idei állami támogatásukból. De a február 1-jétől a színházat vezető Máté Gábor azt mondja, ez jelentősen érintheti a béreket és a produkciókat is.

Az egyelőre még átláthatatlan, ki fi zeti a konvektorok okozta tetemes villanyszámlát és a kéményfelújítást, ami miatt le kellett zárni a fűtést. Ez utóbbinak egyébként az a története, hogy gázszagot érzett egy lakó a Petőfi Sándor utcai épület udvarán, ezért értesítette a Gázműveket. A kiérkező munkatárs túl magas szén-monoxidszintre hivatkozva azonnal elzárta a gázcsapot, és jelezte, ki nem nyitja, amíg nem jön igazolás: megfelelően szellőzik a kémény. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. vasárnapi diagnózisa szerint a régi javíthatatlan, bontani kell és újat húzni. Hogy ez miért nem derült ki a téli fűtésszezon előtti átvizsgáláskor, azt persze senki sem tudja; ahogy azt sem, hogyan történhetett, hogy a bontáskor a kéményről kiderült, belülről teljesen jó állapotban volt. Meglehet, felesleges volt szétszedni. A Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. azzal kecsegtette a színház vezetését, öt nap alatt befejeződik a munka, a premier napján már újra bekapcsolhatják a fűtést. Ez kedden azonban már esélytelennek tűnt – tudjuk meg a színház ügyvezetőjétől –, leállt ugyanis az építkezés. A napokban lépett érvénybe egy rendelet az új kéményszabványokról; ilyeneket Magyarországon még nem lehet beszerezni. Mivel Németországból kell az újat megrendelni, legalább két nap alatt ér ide. A színház még valahogy megoldja a problémát a pokróc-hőbefúvó-radiátor-forró tea négyessel, de kérdés, a ház lakói mit tesznek, hiszen az elektromos művek munkatársai hétfőn azt jelezték: ne működtessenek elektromos fűtést, mert a hálózat nem bírja a terhelést.

Városi legenda, hogy a színészek nagykabátban próbálják A mizantrópot
Városi legenda, hogy a színészek nagykabátban próbálják A mizantrópot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.