Pécs, Eger: a régi igazgató nem rúg labdába

Bár a baranyai megyeszékhely képviselő-testülete január 27-én dönt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatáról, immár csaknem biztos, hogy RázgaMiklós színész lesz az évente 250 prózai, operett-, musical-, opera- és balett-előadást játszó teátrum vezetője.

A posztért heten indultak harcba. A szakmai zsűri három pályázót – Balikó Tamást,Márton Andrást és Rázga Miklóst – támogatta. A pécsi közgyűlés kulturális bizottsága szerdán tárgyalt a pályázatról, s a grémium Rázga és Balikó nevét terjeszti a képviselő-testület elé.

Az előjelek alapján a teátrumot másfél évtizede irányító Balikó Tamás, színész-rendező aligha kap újabb megbízást. A közgyűlés fideszes többsége korábban jelezte, hogy nem akarja Balikót, ráadásul az igazgató decemberben azt nyilatkozta, hogy semmiképp sem marad a színháznál, mivel rossz a viszonya a város vezetőivel. Ennek ellenére Meixner András, a pécsi közgyűlés szocialista képviselője a kulturális bizottság ülésén ragaszkodott ahhoz, hogy Balikóról is szavazzon a közgyűlés, mert úgy érezte, az előterjesztés egy olyan gesztus, amely jár a színház igazgatójának az eddigi teljesítményéért. A fideszes többségű bizottság elfogadta ezt az álláspontot.

A közgyűlés fideszes többsége azonban – várhatóan – a 45 esztendős Rázga Miklósra voksolmajd. Ezmár csak azért is valószínű, mert Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere közleményt adott ki arról, hogy a városvezetés Rázga pályázatát támogatja. Tudni kell, hogy Rázga – aki 17 éve a pécsi társulat főszerepeket játszó tagja – nem egyedül pályázott a posztért, melléje állt Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncosnő, a pécsi balett egyik alapítója, valamint Gulyás Dénes operaénekes, aki 2006 óta a Fidesz parlamenti képviselője. Nagy Csaba azzal indokolta Rázga preferálását, hogy a színész ismeri a várost, a színházat, a pécsi közönséget, és csapata garanciát jelent a balett- és az operatársulat számára.

Egyébként Rázgán kívül további három pályázó csapatában találunk olyan művészt, aki komoly befolyással bír a Fideszben. Márton András teamjéhez tartozik például Káel Csaba rendező, aki az első Orbán-kormány kommunikációs programjában vállalt komoly szerepet. Márton legalább annyira esélyesnek tűnt, mint Rázga, hisz ő tíz évig játszott a pécsi színházban, ráadásul korábban tagja volt a pécsi közgyűlés Fidesz frakciójának. A színészt azért nem támogatja a városvezetés, mert a 67 éves Mártont korosnak vélik az igazgatói munkára, s pályázatának gazdasági megalapozottságát is kétségbe vonják.

Elképzelhető viszont, hogy Rázgát a közgyűlés MSZP frakciója is megszavazza, tudtuk meg Meixner Andrástól. A szocialisták azt remélik, hogy Gulyás Dénes – honatyaként – tehet valamit a pécsi színház immár halaszthatatlan felújításáért. A másfél-kétmilliárd forintra becsült munkálatokra a városnak nincs pénze, ezért Pécs ez ügyben rászorul az állami költségvetés jóindulatára.

Blaskó Balázs színész-rendező, az egri társulat tagja lehet esélyes az egri Gárdonyi Géza Színház új igazgatói posztjára. Legalábbis az ő pályázatát támogatta az Előadó-művészeti Tanács szakmai kollégiuma, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Gárdonyi Géza Színház közalkalmazotti tanácsa, a színházi dolgozók reprezentatív szakszervezete és a munkáltatói jogokat gyakorló Heves megyei önkormányzat delegáltjaiból álló kilencfős szakmai bizottság. Rajta kívül ketten pályáztak a székre: Barta Dóra, az egri teátrum tánctagozatának vezetője és Szíki Károly, aki korábban szintén tagja volt az egri társulatnak, az utóbbi években azonban inkább az egri kórházvédők tüntetéseinek egyik szónokaként szerepelt a nyilvánosság előtt. Ő a napokban visszavonta a pályázatát, arra hivatkozva, hogy nem kíván tovább asszisztálni egy látszatversenyhez. A megyei önkormányzat kulturális bizottsága tegnap így két pályázatot véleményzett, s mindkét jelöltet azonos mértékben, két igen szavazat és két tartózkodás mellett támogatta. Csizmadia Tibor, az egri színház társulatával az elmúlt években jelentős sikereket arató eddigi direktor, – akit lapzártánkig nem tudtunk elérni –nem adta be pályázatát, megbízatása a mostani évad végén lejár. (D. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.