Ugyanaz Amerika

Önök csináltak ilyet? Réges régi, őszeleji nászutunkon Visegrádon a Háború és békét olvastam föl a feleségemnek.

És most kiderült, hogy ez a nálam húsz évvel idősebb bostoni pofa meg a Varázshegyet olvasta az asszonynak. Azután a szomszédok bevallották, hogy nap nap után fürdőszobájukból hallgatják a felolvasást, de lemaradtak egy részről, nem tudják, hogyan végződött Naphta és Settembrini párbaja.

De nem csak emiatt ismerős az általa ábrázolt világ. Igazából most fogtam föl, hogy a háború előtt, közben és utána is ugyanolyan küszködés volt az amerikai átlagpolgár élete, mint a miénk. Egyhuzamban végigolvastam önéletrajzát a hullámvasútnál pénzt kereső szegénygyerekről, aki egyetemistaként nyitva felejtett gépkocsikat keresett éjszakai alváshoz a parkolóban, majd Magyarországról menekült feleségével bejárta az Államok leghíresebb egyetemeit, és megírta a szociálpszichológiai alapművét, a nálunk is sok kiadást megélt A társas lényt.

Örömmel emlékszem a hetvenes évek budapesti bölcsészkarára: éppen azokat emlegettük mint az „új tudás” letéteményeseit, akik a könyvben a szerzőmestereiként és kollégáiként fölbukkannak: Gordon Allport, Leon Festinger, Kurt Lewin, DavidMcClelland.Már akkor tudtunk az előítélet, a kognitív disszonancia és a teljesítménymotiváció lélektanának nagyjairól.

Nem megijedni! Amit ők tanulmányoztak, mindenkit érdekel, ma is befolyásolják mindennapi életünket. A híres kérdés: Miért van, hogy egyes embereket szeretünk, másokat nem? Aronson is tudja, milyen banálisnak látszik: „Ahogy nagyanyámmondta volna: Azért kellett a diploma, hogy ezt megtudd? Én megmondtam volna neked, amikor még pelenka volt a fenekeden!” Azért csak tessék megfigyelni, miféle átverős tesztet dolgozott erre ki a kísérleti lélektan módszertanának megteremtője. Csodálkozni és nevetni fog az olvasó: milyen egyszerű is a tudomány!

A bónusz pedig: ha valaki megkérdezi még tőlem, miért gondolkodom a világról liberális értelmiségiként, ezt a könyvet fogom ajánlani neki.

Infó

Elliot Aronson: Életem és a szociálpszichológia Ab Ovo, 234 oldal

Top 5

1. Elliot Aronson: A társas lény

Akadémiai. A nyolcadik amerikai kiadás nyomán átdolgozott kiadás.

2. Elliot Aronson: Columbine után

Ab Ovo. A tragikus ámokfutás nyomán elemzi az iskolai erőszakot.

3. Elliot Aaronson – Carol Tavris: Történtek hibák (de nem én tehetek róluk)

Ab Ovo. Az önigazolás lélektana.

4. Elliot Aronson – Anthony R. Pratkanis: S rábeszélőgép

Ab Ovo. Vigyázz, mire, kit, hogyan akarsz rávenni!

5. Pataki ferenc: Érzelem és identitás

Új Mandátum. Az identitás nem egyéb, mint az egyén tudása arról, hogy bizonyos társadalmi csoportokhoz tartozik.

Önismereti tréningcsoport a szeretkezz, ne háborúzz! idején Texasban. kÖzépen: Elliot A Ronson.
Önismereti tréningcsoport a szeretkezz, ne háborúzz! idején Texasban. kÖzépen: Elliot A Ronson.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.