Az étteremigés tovább!

Mifelénk az általános étkezési szokások többnyire híján vannak a gasztronómia értékeinek.

Mind kivitelében, mind tartalmában különleges kiadvány jelent meg a Geopen Kiadó jóvoltából. A lexikonjairól híres francia Larousse gasztronómiai gyűjteménye magyarul, sőt magyar specialitásokkal (bejgli, tokaji, gyulai kolbász) kiegészítve.

Ahogyan a címlapon összegzik: 4000 szócikk, 2500 recept és 1700 fotó szolgálja az eligazodást. A Larousse ehhez hasonló kiadványát 1938-ban jelentette meg először. A magyar kötetben, amely a 2007-es, 1938 óta a hatodik átdolgozás nyomán készült, még azok a fekete-fehér fotók is szerepelnek, amelyek annak idején az eredetiben.

Mit tartalmaz a magyar Larousse? Mindent. A nyersanyagok számbavételétől az új konyhai irányzatokig, eszközökig, a séfportréktól a cukrászat fortélyaiig.

Rá fogunk csodálkozni erre a kötetre még akkor is, ha eleddig nem csupán különböző cupákokon, pörköltökön, gulyásokon mértük volna a szakácstudást. Mert mifelénk az általános étkezési szokások többnyire híján vannak mind az egészséges táplálkozásnak, mind a gasztronómia értékeinek, hát még az új technikáknak, irányzatoknak. Persze a kulináris élvezetek sem nélkülözik az aktuális divatot sem a felhasznált anyagokban, sem pedig a tálalás, a teríték esztétikájában. A magyarra fordított Larousse mint tankönyv is hézagpótló.

Azaz valószínűleg a profikat is rádöbbenti arra, hogy mesterségük tárháza kimeríthetetlen, minden ismeret korlátozott, ha nem párosul tudásszomjjal, képzelettel és alázattal a szakma iránt. Kezdve onnan, hogy milyen minőségű árut érdemes megvásárolni a piacon, egészen odáig, hogy mennyi meglepetés vár rá, ha átlapozza ezt a vaskos lexikont.

Top 5

1. BÍRÓ FERENC: A LEGNAGYOBB PENNAHÁBORÚ

Kazinczy Ferenc és a nyelvkérdés. Argumentum.

2. LUDMILA ULICKAJA: ELSŐK ÉS UTOLSÓK

Válogatott elbeszélések az oroszokról. Magvető.

3.HARSÁNYI ZSOLT: ECCE HOMO

Munkácsy Mihály életének regénye. Alexandra.

4. CESAR MILLAN - MELISSA JO PELTIER: A CSODÁLATOS KUTYADOKI

A kutyák suttogója. Gabo.

5. POLCZ ALAINE: KÉT UTAZÁS ERDÉLYBEN

A Ceausescurendszer végnapjain. Jelenkor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.