A Utolsó Óra

Ötven Cd-vel bővült az új Pátria-sorozat, amely a XX. század legnagyobb értékmentő hangszeres népzenei gyűjtése lett a Kárpát-medencében.

Siratódalt dúdoló öregasszony lépdel a temető felé, a falu másik végén zenész cigány lakodalmast bazsevál a vendéglő teraszán… Szerepükből nem tudnak kizökkenni, nem csak az ambivalens hangulat kedvéért csinálják. Jól megférnek egymás mellett egy elfeledett nosztalgia kedvéért, ahogy a kárpátaljai rutén bandák, a bánsági román fúvósok és a délvidéki tamburások is, akik azért fordultak meg ugyanabban a stúdióban, hogy az Utolsó Óra program keretében rögzítsenek egy kevés népzenei hagyományt az új generációs elektronikus dob-tuc ritmus árnyékában szenvedőknek. A program ötlete Kelemen László zeneszerző, népzenésztől  Származik, aki a Fonó Budai Zeneház segítségével indította el a gyűjtést.

Az Utolsó Óra-gyűjtésben 1997 szeptembere és 2001 karácsonya között 112 zenekart kérdeztek ki 240 faluból, zenéjüket 1271 CD-n rögzítették, ami majd 1250 órányi dallamot jelent. Kimondható, hogy az Utolsó Óra a XX. század legnagyobb értékmentő hangszeres népzenei gyűjtése. Ennek a Jövőnk Öröksége projektnek az eredménye lett az eddig ki nem adott reprezentatív CD-sorozat megjelentetése. A kiadványok egy részét az Európában működő nagyobb könyvtárakba, zeneiskolákba és folklórarchívumokba juttatják el. A program összköltségvetése közel kétszázhúszmillió forint, amelyet az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, a Hagyományok Háza, az NKA, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium finanszíroz.

Gyűjtésük során különös hangsúlyt helyeztek a nemzetiségek zenéire. A hanganyagok nagy számban tartalmaznak román, cigány, szász, zsidó, szlovák, lengyel, ruszin, hucul, szerb, horvát, bunyevác, sokác anyagokat is. Meggyőződésük, hogy a Kárpátmedencei zenei együttélés példát mutathat többek közt az egységesülő Európának.

Ahogy egykoron Kodály és Bartók egy szál gramofonnal vette nyakába az országot, úgy járta több népzenekutató digitális technikával.

Top 5

1. HELLO DIGITAL-EST

Sárik Péter Trió 12-én 21 órától a Budapest Jazz Clubban.

2. GERENDÁS OÉTER-KONCERT

14-én 19 órától a Budavári Művelődési Házban.

3. VONZÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK

Dzsessz, Gonda János módra 6-án 19 órától a Művészetek Palotájában.

4. "ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL"

MÁV Szimfónikusok 16-án 15 órától a Millenaris Teátrumban.

5. ÉVELEJE FESZTIVÁL

A38-as meglepetéskoncert 14-én 19 órától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.