Patikaszerhez koncertjegy

Ha a finnországi Turku gyengélkedő lakói jövőre felkeresik háziorvosukat, a konzultáció végén nemcsak mondjuk antibiotikumot elrendelő recepttel távozhatnak. A doktorok koncertjegyet, esetleg múzeumi vagy kiállítási belépőt is „felírnak” –attól függően, hogy a betegnek épp mihez van kedve. – A kultúra gyógyít – ezt a szlogent választotta a Helsinkitől mintegy százötven kilométerre nyugatra fekvő 2011-es európai kulturális főváros.

Saara Malila, az ötvenmillió eurós költségvetésű projekt kommunikációs igazgatója szerint a kultúra ugyanúgy hozzátartozik az általános jó közérzethez, mint a lehetőleg stresszmentes életmód vagy a megfelelő táplálkozás. Ennek megfelelően a turkui orvosi rendelők ötezer jegyet kapnak a közel 160 rendezvényre. A lebonyolításban, illetve az egyes előadásokban részt vevő több száz helyi önkéntest pedig rendszeres orvosi vizsgálatnak vetik alá. Azt is nézik majd, hogy az európai figyelemmel járó kulturális fővárosi státusz milyen hatással lesz a vérnyomásukra.

Malila szavaiból is kiderül, a közel 180 ezer lakosú Turku nem kevés humorral fut neki a 2011-es évnek. Az önirónia már a logó kiválasztásában is megmutatkozik. A lobogó lángnyelvek arra is utalnak, hogy a XIII. század végén alapított település történelme során közel harminc alkalommal égett porig. –Senki se ijedjen meg, nem tervezünk sem várostüzet, sem átvitt értelmű leégést. Sőt, ellenkezőleg, egyfajta lökést, gazdasági fellendülést várunk a tüzes esztendőtől – mondja nevetve a kommunikációs igazgató. Turkuba „normális időkben” évente 700 ezer turista látogat el, 2011-ben viszont kétmillió látogatóval, s persze komoly bevételekkel számolnak.

Míg más kulturális fővárosokban új épületekre, például csillogó-villogó rendezvényközpontokba fektetnek jelentős összegű közpénzeket, Turkuban – a maródi gazdasági helyzet, főleg az első számú helyi iparágazat, a hajóépítés válsága miatt – presztízsberuházásokra nem futja. Kipofozták ugyan a Logomo nevű kulturális központot, de inkább a különböző műfajok és művészeti ágak sajátos elegyével akarnak a figyelem középpontjába kerülni. No meg a spontánnak mondott, valójában gondosan kitalált tréfás szabadtéri performance-okkal. A cirkuszt a képzőművészettel, a bábszínházat a rockzenével párosító előadásokon a helyiek biztos nem fognak meglepődni. Ahogy az is a kulturális fővárosi státuszhoz kapcsolódó program részének tekintik, ha néhány önkéntes „Vegyél mély lélegzetet!” feliratú táblákat emel hirtelen a magasba.

Meghökkentésben a finnek köztudottan jók: nem véletlenül robbantott nagyot 2006-ban a szörnyjelmezekbe öltözött heavy metal csapat, a Lordi az általában unalomba fulladó Eurovíziós Dalfesztiválon. –Egy kis ország akkor tudja felhívni magára figyelmet, ha valami különlegeset nyújt. A humor ehhez kiváló eszköz – mondta lapunknak Pertti Torstila külügyi államtitkár. A Turku 2011 igazgatótanácsi tagja, korábbi budapesti nagykövet szerint a Turku–Tallinn párosítás azért is érdekes, mert jelzi a Balti-tenger stratégiai felértékelődését. Turku 1812-ig a Finn Nagyhercegség fővárosa volt, az ország nyugati részén élők valahol ma is annak tekintik. Európában viszont az elektronikus zene egyik fellegváraként ismert. A 2011-es programsorozat jelentős része a Turku legvonzóbb részének mondott Aura folyóhoz kapcsolódik. A január közepi, háromnapos nyitóceremónián tűz- és fényjáték borítja be az Aurát, légtornászok és egy ötszáz fős helyi kórus részvételével játszanak el egy szerelmi történetet. Amint jobbra fordul az időjárás, kezdődhetnek a folyamatos hajós felvonulások. Az egyik csúcspont valószínűleg az Aurán fel-alá úszó szaunalaboratórium lesz.

A kultúra gyógyító erejére építi programját a finnországi Turku, Európa másik kulturális fővárosa
A kultúra gyógyító erejére építi programját a finnországi Turku, Európa másik kulturális fővárosa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.