Szőke Laci a mennyekben

Akad, ahol még csak a szereposztásnál tartanak, máshol már csaknem készen vannak a rájuk bízott színnel – kétszáz diák készül gőzerővel arra, hogy a Veszprémi Petőfi Színházban január 22-én előadják Madách Az ember tragédiája című művét.

Szőke Laci (Lucifer) feszülten figyeli Varga Péter (az Úr) szavait. Erősen koncentrál, hogy a megfelelő pillanatban sikerüljön belépnie.

– „S mi tessék rajta?” – vág bele a jól ismert kezdőmonológba hatalmas lendülettel. Az arcára düh és harag ül, kezét önkéntelenül ökölbe szorítja, hangját megemeli. Mintha minden szavát értené a Madách-szövegnek.

– Pedig nem érti. Azt viszont pontosan érzi, hogy milyen érzelmek jelennek meg a szövegben, illetve milyen a viszony Lucifer és az Úr között – mondja Simon Tiborné drámapedagógus, a veszprémi Kozmutza Flóra iskola tanára. A középsúlyos értelmi fogyatékosokat nevelő intézményben a Tragédia első színét próbálják. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a sérült fiatalok kezdik majd a veszprémi színházban azt a rendhagyó előadást, amelynek keretében a megye 15 középiskolájának 200 diákja adja elő Madách művét.

Varga Róberttől, a teátrum sajtófőnökétől megtudtuk, hagyományteremtő szándékkal hívták nemes versengésre Paradicsomtól a pokolig címmel Veszprém megye középiskoláit. Első alkalommal Az ember tragédiája kerül terítékre: a 15 iskola egy-egy színt ad elő javasolt szövegpéldány segítségével, maximum 12 percben. Eperjes Károly művészeti tanácsadó úgy véli, a közös munka alkalmat teremthet arra, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színház világához, az irodalomhoz, azokhoz az értékekhez, melyek segíthetnek nekik eligazodni a világban.

Az egyes intézmények műhelymunkáját veszprémi színészek segítik, akik rendszeresen bejárnak az iskolai próbákra. A jelmezekről, a díszletekről, a különböző színpadtechnikai eszközök bevetéséről a színész mentorok és a diákok közösen döntenek. Az előadás egyben verseny is lesz: a Szinetár Miklós által vezetett zsűri díjazni fogja a legtehetségesebb csoportot, valamint a kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtó diákszínjátszókat is.

Az egyes iskolák a felkészülés különböző stációinál tartanak. Van, ahol még csak most jutottak túl a szereposztáson, a Kozmutza színjátszói viszont akár már holnap felállhatnának a színpadra. Ők ugyanis már szeptember eleje óta hetente többször is próbálnak, pedig nekik jutott a legrövidebb szín.

– Az iskolák sorsolással döntötték el, hogy melyik színt adják elő, mi viszont kértük, hogy mindenképpen a miénk lehessen az első – mondja Dörnyeiné Barabás Éva igazgató. – A középsúlyos értelmi sérült gyerekeinknek túl hosszú és túl mozgalmas lett volna egy történelmi szín.

Nemcsak a próbafolyamat hossza, hanem a munkamódszerek is eltértek a hagyományostól.

– Két hónapig csak a szöveget magoltuk –mondja Simon Tiborné. –Nem volt könnyű, mivel a gyerekek a mondatok jelentős részét egyszerűen nem értették. Felnagyítottuk a szöveget, ami egyrészt megkönnyítette az olvasást, másrészt hamarabb készen lettek egy-egy oldallal. Számukra a memorizálás is sikerélményt jelentett.

A Kozmutzát választó színész mentorok – Csarnóy Zsuzsa és Keresztes Gábor – akkor találkoztak először a diákokkal, amikor már az összes szereplő biztosan tudta a szövegét.

– Megható volt, hogy ezek a fiatalok milyen alázattal vetették bele magukat a munkába – mondja Csarnóy Zsuzsa. –Lenyűgözött az a fegyelem és koncentráltság, amellyel igyekeztek teljesíteni a kéréseinket. Leginkább technikai jellegű tanácsokkal tudtunk nekik segíteni. Az lehet, hogy nem értik a Tragédia szövegét, de a szereplők közötti viszonyokkal pontosan tisztában vannak.

– Úgy vannak ők a Tragédiával,mint egy kisgyerek a mesével – teszi hozzá Simon Tiborné. – Hiába nem értenek belőle sok mindent, az érzelmi viszonyokat mégis képesek dekódolni.

A Kozmutzás diákok a próbán látottak alapján már készen állnak arra, hogy a közönség elé lépjenek. Dörnyeiné Barabás Éva szerint viszont még sok gyakorlásra van szükségük, hogy kellő biztonsággal legyenek képesek ötvözni a színpadi mozgást a szövegmondással. Az igazgatónőt egyébként nemcsak a bemutató foglalkoztatja, hanem az is, hogy a premier után miként lehet majd visszaterelni a színházi előadás miatt hónapok óta felfokozott érzelmi állapotban lévő sérült fiatalokat a szürkébb hétköznapok világába.

Bár még nem vagyunk túl Az ember tragédiája diákbemutatóján, a veszprémi színház vezetői már most a folytatást tervezik: a következő években a János vitézt, a Bánk bánt, illetve a Csongor és Tündét is szeretnék a nagyszínpadon középiskolásokkal eljátszatni.

A Kozmutza iskolában már szeptember óta próbálnak
A Kozmutza iskolában már szeptember óta próbálnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.