Sólymok vonzásában

Ha mindet összevetjük, egymásra tesszük – amit persze nem lehet, de mégis jól mutat –, nagyjából huszonöt kilométernyi magasságú fát mászott meg. Ezenfelül meggyűrűzött ezer kerecsensólymot és számtalan műfészek telepítésében vett részt Bagyura János.

Budapesten, mégis két kilométerre a legközelebbi betonúttól, de csupán pár lépésre erdőktől, mezőktől és a felhagyott péterhegyi cserépgyár bányatavától nőtt fel. Napi élmény volt számára a természet közelsége. Szülei nem zavarták ki sem őt, sem a bátyját, mentek ők maguktól madarat, vadat figyelni. A környező fészkek mindegyikéről tudták, hogy melyikben mennyi tojás van. Felmásztak a legmagasabb fára is, hogy egy röpke időre szemügyre vehessék a rejtelmes fészek „színes” belsejét.

Házon belül is akadt néznivaló, hiszen a hatvanas évek elején-közepén a környéken lakók majd mindegyikének volt kalitkában őrzött madara. Nem a ma szokásos papagájok, kanárik virítottak, hanem énekesmadarak – tengelicek, zöldikék, csízek, kendericék, pintyek –, amelyeket az újpesti piacon vásároltak. Galambokat is tartottak, csak úgy mellékesen. Jellemző, hogy az ifjú Bagyura mit vett az első fizetéséből: egy Zeiss távcsövet, amit még ma is használ. A madarak iránti vágy később sem lohadt, egyre több hasonló gondolkodású emberrel ismerkedett meg. Közösen járták az erdőket, figyelték a madarak viselkedését, szakkönyveket forgattak. A Budai-hegység titkainak feltárása után a Pilis következett, majd idővel a Börzsöny, a Vértes, a Gerecse, a Bükk és valamennyi olyan hely, amelyről feltételezték, hogy ritka madarak élőhelye. Tizenkilenc évesen, 1974-ben ott volt a fővárosi Barlang moziban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásakor. Ma az egyesület ragadozómadár-védelmi szakosztályának titkára.

Eleinte az énekesmadarak érdekelték, majd mind több időt szentelt a ragadozó madaraknak. A kerecsensólymok, parlagi sasok és a kékvércsék különösen közel állnak hozzá. Ezeknek az állatoknak a megismerése egyébként a hetvenes, de még a nyolcvanas években semment egyszerűen. Csak vasárnap járhatott madarászni, mert hétköznap dolgozni kellett. Sokáig szombaton is. A vasárnapjait, szinte mindegyiket, terepen töltötte. Barátaival 1986-ig társadalmi munkában vett részt a ragadozómadár-védelmi programokban, figyelte, gyűrűzte, óvta a madarakat. Ám huszonnégy éve az osztrák WWF-nek köszönhetően fordulat állt be az életében. Közös pályázattal pénzt nyertek a kerecsensólyom és a parlagi sas hazai állományának védelmére – a pénzből egy ornitológus alkalmazására is lehetőség nyílt. Bagyura János ettől az időponttól kezdve főállásban élhet szenvedélyének. A szenvedély egyébként ma sem fizet mindig: állandó bevételük nincs a madarászoknak, csupán annyi, amennyit pályázatokból és egyéb megbízásokból elő tudnak teremteni. Volt, hogy fél évig félfi zetést kapott, de ekkor sem apadt a lendülete. Most éppen nagyobb az anyagi biztonság. Az EU LIFE+ természetvédelmi alap támogatja az egyébként egymillió forint eszmei értékű kerecsensólymok védelmét, a programban Szlovákia, Románia és Bulgária is partner.

A szenvedély űzi olyan helyszínekre, amelyeket a hétköznapi ember messze elkerül.Ha alulról nem látszik egyértelműen, hogy a harmincméteres bükkfa tetején milyen madár fészkel, akkor oda bizony fel kell mászni. Ha nem látják a hegygerinc tetejéről, hogy ötven méterrel mélyebben a kerecsensólyom fészkében hány fióka lapul, akkor oda le kell ereszkedni. Mászni és ereszkedni, naponta akár többször. A madarász szerint ez megfelelő kondíció nélkül nem megy. Huszon-harmincévesen nem volt gond az erőnlétével, de ötvenöt évesen már nem merne csak úgy kapásból fára mászni, ezért fut, erősít.

Egyszer egy nagyobb szikla zúgott el a feje mellett pár centire – a követ a madarászt tartó kötél lazította ki. Erre legyint, mert hisz abban, hogy számára még nagyon sok mászást írt elő a természet. Ha jól számolta, madarászként nagyjából huszonöt kilométernyi távolságot mászott fákra fel és ugyanennyit le. Eddig meggyűrűzött mintegy ezer kerecsensólymot. Elmeséli, hogy amikor kezdte, csak a gyűrűkkel tudták figyelemmel követni a madarak vándorlását. Ma már a napelemes, műholdas nyomkövetők segítségével akár négyéves adatsort is elemezhetnek egy-egy kerecsensólyomról.

A világ más szempontból is sokat változott. Bagyura János gyerekkorában a szajkó és a szarka elsősorban az erdőkben élt,most már egyre több fészkel közülük a városban. A sík vidékeken gyakorlatilag nem élt parlagi sas és kerecsensólyom, a hatékony madárvédelmi intézkedéseknek köszönhetően viszont ott is gyakran feltűnnek.

A nyolcvanas években mindössze harminc párra becsülték a kerecsensólymok hazai állományát, azok is főként hegyvidéki, sziklai élőhelyen fészkeltek. Csakhogy a sziklák általában közkedvelt kirándulóhelyek, ha véletlenül lezavarták a sólymokat a fészekről, kihűltek a tojások és elpusztulhattak a fiókák. Annak idején még az is előfordult, hogy valakik kiszedték a fiókákat. A madarászok a sikeres költések érdekében százkét veszélyeztetett fészek őrzését szervezték meg, ezerhétszáz társadalmi aktivista segítségével. Ezekből a fészkekből összesen 238 fiatal kerecsensólyom repült ki: közülük az egyik példányt a szlovák kollégák Kassa környékén, a gyűrűje alapján azonosították. Ott foglalt fészket, és tizenhat év alatt hatvanhárom fiatal sólyom repült ki onnan!

A kerecsensólyom egyébként nem épít fészket, általában más madarak elhagyott fészkét foglalja el, ami aztán költési időben gyakran leszakad. A biztonság érdekében madarászok irányításával sziklákra, fákra és nagyfeszültségű oszlopokra csaknem ötszáz mesterséges fészket helyeztek ki. Ezek jól sikerültek, így a sólymok kilencven százaléka már ilyen fészkekben költ. A középfeszültségű távvezetékek oszlopai különösen sík vidéken nyújtanak kedvező beülési lehetőséget a madaraknak, ezeken a helyeken viszont gyakorta áramütéstől pusztulnak el. Erre is van megoldási javaslatuk a madarászoknak: szigetelési eljárás és madárbarát oszlopfejszerkezet bevezetését javasolták az energiacégeknek. Igazi izgalom a vezetékek alatt gyűrűzni a kis sólymokat, speciális védőruhában.

Bagyura Jánosnak és barátainak köszönhetjük, hogy betiltották a mérgezett tojások használatát a mezőgazdaságban, és azt is, hogy egyre kevesebb káros növényvédő szert alkalmaznak a gazdálkodók. A felvilágosítással, a szemléletváltással, a nagyobb odafi gyeléssel magyarázza Bagyura János, hogy 1997 óta ismét fészkel hazánkban a vándorsólyom.

Arra, hogy avatottan bánik a madarakkal, anno a Mafilm egyik állatidomárja is felfi gyelt. Első munkájaként a nyolcvanas évek közepén egy orosz nyelvleckében szereplő héját idomított be. Imádta ezt a munkát, mert nagyon kis erőfeszítéssel sokkal nagyobb haladást ért el az állatokkal, mint mások kínlódással. Leginkább egy menhelyről kihozott kutya, Bolha nőtt a szívéhez. Ez a keverék eb szerepelt az Ábel a rengetegben című filmben, a Megint tanú című alkotásban és még számos más filmben. Bolha tizenkilenc éven keresztül élt a Ba gyura családdal.

Azt Bagyura János is belátja, hogy harmincméteres fára előbb-utóbb másnak kell mászni. Szerencsére mindig jönnek lelkes fiatalok, akiknek ugyanúgy szívügyük a ragadozómadár-védelem. Azt mondja, akkor érzi jól magát, ha a terepen lehet, hiszen ott történnek az események. Ha megfigyelheti egy parlagi sas fészkét, s láthatja, hogy a törődésnek is köszönhetően kirepülnek a fiatalok.

Két-három hétig tanítják vadászni a szülők az ifjú sólymot
Két-három hétig tanítják vadászni a szülők az ifjú sólymot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.