Mit csináltaz Edda a szovjeteknél?

A rendszerváltás éveit eredeti forrásanyagok révén bemutató DVD-vel, az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának irataival, bővülő térképtárral és még gazdagabb középkori képanyaggal járul hozzá a hon kulturális hagyatékának digitalizációjához és az online ismeretbővítéshez az idén a Magyar Országos Levéltár.

Pazar kordokumentum-gyűjteménnyel rukkolt elő a rendszerváltozás huszadik évfordulójának apropóján a Magyar Országos Levéltár: eredeti forrásanyagok felhasználásával multimédiás DVD-t készített (részben külső segítséggel) az 1987 és 1990 közti időszakról. A kutatóknak, pedagógusoknak, diákoknak és a korszak iránt öncélból érdeklődőknek – szánt hordozó több mint ötezer oldalnyi korabeli iratot, csaknem 300 fényképet, 125 hangfelvételt, hetven plakátot és huszonnégy filmfelvételt kínál, olyan csemegékkel, mint pl. Kádár János interjúja, amelyet 1988-ban a finn tévének adott vagy az az állambiztonsági jelentés, amely az Edda együttes 1981-es Szovjetunióbeli vendégszereplését elemzi, sajátos szemszögből. A DVD-n szereplő dokumentumokat a MOL saját gyűjteményéből és – mások mellett – az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából, a Budapest Történeti Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtárból és a Magyar Nemzeti Filmarchívumból válogatta, a fényképeket egy civiltől, a daliás időket végigfotózó Nagy Piroskától kapta. Az NKA támogatásával készült lemez jövőre a Tankönyvkiadónál lesz hozzáférhető.

A MOL az idén sokat lépett előre középkori adatbázisának digitalizálásában is, partnerintézményei (az egyházi és önkormányzati levéltárak) közreműködésével az idén 120 ezer oklevél színes képével bővítette online is elérhető kollekcióját, emellett a külföldön és a vidéki levéltárakban őrzött magyar vonatkozású középkori dokumentumok fényképmásolatait is digitalizálta (380 ezer felvételnél tart). A harmadik idei nagy középkor-kutatási szenzáció A középkori Magyarország digitális könyvtára című weboldal elkészülte; ezen a site-on 175 kötetnyi, a régi Magyarországra vonatkozó levéltári forrást közlő nyomtatott kiadvány digitális verziójában lehet keresni-kutatni, hozzávetőleg 140 ezer oldalon.

A MOL térképtárában is nagy tempóban zajlik a digitalizálás, az idén ötezer térképszelvényt elektronizáltak, a felvételek száma így elérte a 100 ezret – és ez immár on line is mind elérhető. A civil érdeklődést azonban kétségtelenül még jobban felkeltik az MSZMP KB agitációs és propagandaosztályának (APO), valamint bizottságának (APB) 1957 és 1967 között keletkezett, frissen digitalizált iratai, jegyzőkönyvei. Ez a két szerv gondoskodott az állampárt határozatainak ismertetéséről, magyarázatáról, mozgósított azok végrehajtására, és segítette a különböző pártszervek munkáit különféle propagandaanyagok szerkesztésével, terjesztésével. Az APO és az APB irányította a pártoktatást is – hatvanezer oldalnyi digitalizált dokumentumgyűjteményük sokat segít a korszak megismerésében, megértésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.