Bánk bán Los Angelesben, de hogyan?

A magyar kulturális kormányzat korábban is tett már erőfeszítéseket a Bánk bán, mint nemzeti opera amerikai bemutatójára, de ezek nem vezettek eredményre. A siker kulcsa minden bizonnyal Plácido Domingo maga, de tény az is: a bemutató a magyar kormány támogatásával, a Megakoncert koprodukciójában valósul meg.

Helyet kapott a Bánk bán a Los Angeles-i Opera 2011–12-es műsortervében – erősítette meg érdeklődésünkre Mark Lyons, a kaliforniai dalszínház sajtóilletékese. További részletekkel – így azzal, hogy pontosan mikorra várható a tervezett két előadás, illetve Erkel Ferenc művének mely változatát játsszák majd, az eredetit vagy a XX. századi átiratot – azonban ő sem tudott szolgálni. Mint közölte, a továbbiakat január végén jelenthetik be.

Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera főigazgatója, a magyar zene kedvelője és ismert népszerűsítője, valamint Szőcs Géza kulturális államtitkár vasárnap, Budapesten jelentette be: a Bánk bánt a magyar kormány anyagi támogatásával mutatják be az Egyesült Államok második legnagyobb városában. Részleteket ekkor sem nagyon közöltek: nem tudni, egyáltalán teljes vagy koncertszerű előadásokról lesz-e szó. Viszont az operát magyarul adják elő (habár van olasz változata is), a nemzetközi szereplőgárdát januárban választhatják ki.

„Ez egy régóta napirenden lévő kérdés: mind az USA keleti partján, mind pedig itt, Los Angelesben voltak törekvések a Bánk bán bemutatására. Plácido Domingónak, aki korábban a rezidenciámon jelentette be, hogy Pécsre viszi az Operaliát is, nagy szerepe van az áttörésben, mint ahogy magyar titkára, Markó Miklós is szorgalmazta a bemutatót. Márpedig Domingo itt, Kaliforniában még főigazgató marad, Washingtonban viszont nem” – mondta lapunknak Bokor Balázs Los Angeles-i magyar főkonzul. (Domingo szerződése a fővárosi Nemzeti Opera élén a jelen évad végeztével jár le – a tud megj.) – Nekünk ez nagy dolog, a Bánk bán nemzeti kultúránk fontos része, a magyar kormány fel is karolta a bemutatót. Kérdés, hogy az amerikaiaknak menynyit jelent majd. Sokszor jártam már az itteni operaházban, ahol általában megtelik a nézőtér. 14 milliós metropolisról van szó, nem hiszem, hogy a Bánk bánra ne jönnének el elegen. Az itteni közönség fogékony a szokatlanra, az újdonságokra, Woody Allen is itt debütált operarendezőként – mondta a főkonzul.

Domingo már az első művészeti igazgatói évadában, 2001–2002-ben –akkor még nem volt főigazgató – Los Angelesbe vitte Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját. 2010–2011-ben – ezt az évadot az intézmény alapítása 25. évfordulójának szentelik – a klasszikusok (Mozart, Verdi, Rossini, Wagner) mellett két kortárs művet tűztek műsorra, köztük Daniel Catán Il Postinójának világbemutatóját, amelyben maga Domingo énekelte Pablo Neruda chilei költő szerepét.

A Magyar Nemzet információja szerint a Bánk bán Nádasdy-féle átdolgozását fogják előadni Los Angelesben. A döntés azért érdekes, mert az idei Erkel-bicentenárium az „eredeti” Bánk bán kultusza jegyében telt. Még tavasszal megjelent a mű háromkötetes, kritikai kiadása: a nyolcszáz oldalas partitúra az Erkel Ferenc operái című sorozatban látott napvilágot. Ez jelentősen különbözik az operalátogatók által ismert változattól, mivel Erkel és Egressy Béni művét az Oláh Gusztáv, Nádasdy Kálmán és Rékai Nándor szerzőhármas alapvetően átdolgozta az 1940-es évekre: a szöveget jelentősen meghúzták, a fontosabb karaktereket különböző átírásokkal és szövegcserékkel megváltoztatták. Az eredeti változatot vitte színre Vidnyánszky Attila rendezésében a debreceni Csokonai Színház, és ezzel ünnepelte a zeneszerzőt az Operaház is, egy félig szcenírozott előadás keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.