Gyógyítanak a sárkányok?

Mielőtt le akarnánk győzni ellenfeleinket, vegyük számba, hogy legalább kétezerféle opció között vagyunk kénytelenek választani. „Kik” ezek? Erőtlenség, túlzott kíváncsiság, kishitűség, határozatlanság, figyelmetlenség, hitetlenség, gőg, büszkeség, szégyen... Boldizsár Ildikó „csupán” hetven mesét vizsgált meg ahhoz, hogy a kígyózó-tekergőző ellenfélregiszter jellegzetességeit megvilágítsa.

Mese? Akkor a határozatlanság vagy a gőg nem is valóságos ellenfél az életben? Dehogyisnem.

A mesék tudós kutatója – aki szeptemberben avatta Paloznakon a világ első meseterápiás központját – gyógyítani is képes azokkal a történetekkel, amelyekről sokáig azt hittük: a fantázia szüleményei. Vagy csupán arra valók, hogy a gyerekek este hamarabb elaludjanak. A mese több ennél. Egy orosz kutató szerint a varázsmese erejét nem az emberi psziché valamely sajátosságában kell keresni, nem is a művészi alkotás sajátosságai a döntőek, hanem a múlt történeti valósága! Még akkor is, ha e nyomok elhalványultak. A mesék egyébként sem érzékelik hamisan a valóságot. Az ember lehetetlent nem ismerő tudását és képességeit őrzik.

Többek között ez vezette Boldizsár Ildikót arra, hogy a mesetípusokat a gyógyítás szolgálatába állítsa. A Metamorphoses Meseterápiás Módszer azokon próbál segíteni, akik elvesztették a biztos kapcsolódást környezetükkel. Elvesztették a hitüket, elhagyta őket az erejük. Módszere a művészetterápia, azon belül a biblioterápia ismert ága. A művészetterápia „megalakítója” Seherezádé lehetett, de hasonló gyógyító törekvések jellemezhették azokat a rituális táncokat, dalokat, amelyek oldották régi korokban az egyén és a környezet zavarait. A modern biblioterápia olyan szöveg alapú módszer, amelyben a szöveget (esetünkben a mesét) segédeszközként használják a gyógyításban.

AMeseterápia súlyos tudományos alapmű. Megismerteti velünk a mesék hagyományát, elvezet a közös meseélmény kultikus világába. Közérthetősége mellett a szerző nem téveszti szem elől azt a gyakorlati célt, amellyel a bajba jutott ember megsegítésére koncentrál. „A. J. 55 éves vegyészmérnök Észak-Magyarországról érkezett a meseterápiás rendelésre – olvasható a Tiszta tudat meséje című fejezetben. Az elismert menedzser szorongott, mindenkinek meg akart felelni, és attól félt, hogy senkinek sem jó, amit csinál. Beszámol az ürességeiről, a nyomasztó határidőkről, az álmatlan éjszakákról, hangulati hullámzásairól. Az a vágya, hogy a „kezelés” végére újra „normális” legyen. A csillagszemű juhász és A fogadott fiú című román népmese segített rajta. Miután mélyére nézett egy-egy önmaga által kiválasztott mondatnak (Sehogy sem tudott dönteni; Ilyen az ember, ha becsontosodik; Sorsa vezette a maga útján), úgy érezte, magabiztosabban kezd mozogni a munkahelyén.

Milyen mesék segíthetik a lélek gyógyulását? Az állatmesék, a legendamesék, a novellamesék, a „rászedett ostoba szörny” mesék, a falucsúfolók, a tréfás mesék, és elsősorban a varázsmesék, melyekből 450 nemzetközi típust ismerünk. Ezek többnyire valamilyen kár vagy veszteség bevezetésével kezdődnek.

Izgalmas, szép és érdekes könyv a Meseterápia. Nem csak azért, mert kiderül belőle, mi okozza a konfliktust a Hófehérkében (választás a lassú sorvadás és a virágzó élet között), vagy megtudjuk, hogy a Hamupipőke tétje a vágyott útra való rátalálás. Boldizsár Ildikó kinyitja előttünk a mese valóságos kapuját, s úgy vezet végig rájöhessünk: hát persze, a Kívánj bármit, teljesítem-típusú mesékben a hős és a segítő egy és ugyanazon személy. Aminek kétségkívül lehetnek lélektani hozadékai.

A legszebb mégis az, hogy meggyőzőenről nemzedékre hagyományozott komplex tudás a mesétlennek hitt modern korban is alkalmas arra, hogy a felborult egyensúlyt helyrebillentsük vele. Ez lehet az oka a műfajhoz való mágikus és kortalan ragaszkodásunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.