Egy éj az ingyenkönyvek jegyében

Nagy-Britanniában megkezdődött a visszaszámlálás a március 5-i Könyv Éjszakájára.

Az ötlet szellemi atyja eredeti személyiség, Jamie Byng, Strafford 8. grófjának, valójában egy elszegényedett arisztokratának a második fia. A 41 éves üzletember az egyik legsikeresebb brit kiadó, az Edinburghban székelő Canongate vezérigazgatója, aki azonban nem is olyan régen még sokkal inkább kicsapongó életformájával, kábítószer-szenvedélyével hívta fel magára a figyelmet.

Byng abból a meggyőződéséből indult ki, hogy a szakmának valami egészen rendkívülit kell „dobnia”, ha aktívabb könyvvásárlásra akarja rábírni az embereket, azaz fel akarja venni a versenyt a Kindle-ek, iPadek és más elektronikus könyvolvasók mezőnyével. A már bevált brit Könyv Napját mindöszsze két nappal követő esemény egyszerű képleten alapul. A www.worldbooknight. org honlapon található egy kiadók, művészek, sajtómunkások bevonásával összeállított, huszonötös könyvlista. A művek között olyan világsikerek találhatók, mint Erich Maria Remarque-tól a Nyugaton a helyzet változatlan, Johne le Carré-tól A kém, aki bejött a hidegről, Chimamanda Ngozi Adichie Egy fél sárga napkorongja, Margaret Atwoodtól A vak bérgyilkos, Gabriel Gárcia Márquez regénye, a Szerelem kolera idején, valamint Seamus Heaney és Carol Ann Duffy, a jelenlegi koszorús költő verseskötete.

Az első menetben több száz művet tartalmazó lajstrom leszűkítése után történelmi, bűnügyi regények, bestsellerek, visszaemlékezések és „fiatal felnőtteknek” való írások egyaránt fennmaradtak a rostán. Az olvasóközönség bármely tagja jelentkezhet, hogy bekerüljön a húszezer „adományozó” közé: ki kell választania a szívéhez legközelebb álló könyvet, annak 48, a kiadó által ingyen rendelkezésre bocsátott példányát el kell hoznia egy kijelölt helyről, például helyi könyvtárából, és szét kell osztania saját belátása szerint. A jelentkezés során legfeljebb száz-száz szóban mindenkinek meg kell indokolnia, miért esett a választás az adott könyvre, illetve kinek és hogyan juttatja el a 48 példányt.

A könyv ünnepét egyre több híresség ésvéleményformáló támogatja, köztük Antony Gormley, Damien Hirst, Nigella Lawson, Colin Firth, nem is beszélve az edinburghiJ. K. Rowlingról. Az ötletgazda reményei szerint az „ajándékozók” eleve szenvedélyes olvasók, akik szívesen ajánlanak könyveket másoknak. Az alig rejtett szándék természetesen az, hogy a húszezer „aktivista” képes az olvasástól eddig vonakodó embereket, illetve olyanokat is megnyerni az irodalom számára, akik nehezen jutnak hozzá könyvekhez, könyvesboltokhoz, kölcsönkönyvtárakhoz.

Egy egyszerű szorzásból kiderül, hogy ezen a módon „csak” 960 ezer kötet talál gazdára. A vágyott egymillióból hiányzó negyvenezer sorsáról maguk a World Book Night, a könyv éjszakája szervezői gondoskodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.