Hold lelkek

Kiss Erzsi a magyar zene egyik legtalányosabb figurája, színházi ember is. Legújabb, Ugató című albuma a legkülönfélébb zenék, hangulatok, hangmaszatok jókedvű olvasztótégelye, és – hasonlóan korábbi produkcióihoz – besorolhatatlan.

Esküszöm, akkor sem tudnám elmondani, hogy milyen ez a lemez, ha valaki a mellemre térdepelne, és egy jégcsákányt lóbálva követelné az útbaigazítást. Kiss Erzsi legújabb, Ugató című albuma a legkülönfélébb zenék, hangulatok, hangmaszatok jókedvű olvasztótégelye, és – hasonlóan korábbi produkcióihoz – besorolhatatlan. Egyfelől már megint az a minden földrész, zenei stílus, hangulat megidézésére alkalmas, olykormár hangszerként megszólaló halandzsanyelv,másfelől meg az a kényes ízléssel öszszedolgozott zenefolyam, ami úgy siklik át egy dél-amerikai ritmusból egy reggae-zenébe, egy balkáni népzenét idéző dallamból egy dzsesszes kacskaringón át valami afrikai varázslóének-szerűmicsodába, hogy aztán hümmöghetünk rendesen: Ja, ez sanzon...

azaz inkább, te, nem klezmer ez?... bocsáss meg, van olyan, hogy kubai klezmer... vagy nincs olyan?... Egy azért biztos: a lemezt hallgatva az embernek folyamatosan jókedve van, lábával lötyögteti a ritmust, talán táncolna is egy kicsit, még akkor is, ha amúgy sohasem szokott, és ezt a szép szokását nem is kívánta eddig feladni.

Néhamár-már azt képzeli az ember, hogy meg van viccelve, aztán meg azt, hogy mégsem, végül egy idő után már mindegy is, hogy talán világzenének is lehetne nevezni mindezt, de persze csak, ha már tényleg térdepelnek az ember mellkasán, és lengetik a jégcsákányt, miszerint: Mondjad már meg, mi ez itten!

Kiss Erzsi a magyar zene egyik legtalányosabb figurája, színházi ember is, azt talán mondanunk sem kell, hogy jellemzően nem hagyományos produkciók részese. Miként a lemezborító és az albumhoz mellékelt füzet sem hagyományos. Stark Attila munkája vicces, titokzatos, kitűnő, azonnal mehetne kiállítótermek falára is. Akár a füzetben található kép, amelyen kék fejű és amúgy is átszínezett zenekari tagok rágcsálnak egy festett papírdisznót, vagy a borító, amelyen ugyancsak ők láthatók egy pecabotra erősített Hold körül. A szobában a sápadt holdfény és titkok sokasága.

Épp, mint a lemezen.

Top 5

1.  Varázslatos opera

Magyar Állami Operaház, Székely Bertalan Terem, december 13-án délelőtt 10-kor.

2. Bencés kórus

a győri Széchenyi téren a téli fesztivál keretében december 15-én délután 4-kor.

3. a Miskolci Szimfonikus zenekar fúvósai

a Művészetek Házában (Győr, Rákóczi u. 5.) december 16-án este 7-kor.

4. Ronatika a XI X. és a XX. században

Koncertek az MTA Dísztermében (Budapest V., Roosevelt tér 9.) december 17–18-án este fél 8-kor.

5. Ünnepélyes nyitókoncert

a pécsi Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4.) december

18-án este fél 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.