A leglaposabb karácsonyi ajándék, és amire figyelni kell

Ötlet és/vagy idő híján mihez kap szenteste előtt az egyszeri kultúrafogyasztó? Olyasmit próbál felhajtani, ami neki is örömöt szerezne: élményt. A dolgát megkönnyítendő kétdimenziós meglepetések, vagyis koncertjegyek, cirkuszi belépők, múzeumi kuponok és színházbérletek nyomába eredtünk.

A karácsony előtti tébolyult rohanás könnyen megspórolható, ha odatelepszünk a számítógép elé, és hagyjuk, hogy az internetes kultúrbiznisz harcosai megküzdjenek a kegyeinkért. Ma ugyanis alig van színház, operaház, hangversenyterem vagy mozi, ahol ne lehetne elővételben egy vagy több programra szóló biankó belépőt vagy bérletet vásárolni. Ez azért praktikus, mert a megajándékozott döntheti el, hogy az adott intézmény repertoárjából mit választ. A közönségszervezők azonban az ilyen típusú kuponoknál óvatosságra intenek, az utóbbi évadokban ugyanis jó csomó panasz érkezett hozzájuk olyan, 1000 forintért megvásárolható bonokról, amelyeket a színház pénztárában bemutatva két belépőt adtak egy áráért. Csakhogy ezeket a kuponokat leghamarabb a kinézett előadás előtt három nappal lehetett beváltani, amikor – főleg a Pesti Broadway népszerű, viszonylag kis nézőterű teátrumaiban –a legizgalmasabb előadásokra már lehetetlenség bejutni.

Ennél kevesebb a rizikó abban a megoldásban, amelyet például a Broadway Jegyiroda alkalmaz: ötezer forintért olyan bont kínálnak, amely pénztárukban bármely náluk árusított koncertre beváltható. Ha pedig színházba vágyik a megajándékozott, mehet egyenesen kedvenc teátrumába, ahol hagyományos jegyre cserélheti az elismervényt. De bekapcsolódhatunk a Revizoronline kritikai portál karácsonyi kezdeményezésébe is. Csáki Judit főszerkesztő ötlete alapján a teátrumok bannereket, azaz mozgóképes hirdetéseket helyezhetnek el a Revizor honlapján, amelyekre kattintva az olvasó azonnal az adott színház karácsonyi akciójának oldalán találja magát. Néhány az egész repertoárra ad kedvezményt, mások csak néhány előadásra – együtt vagy külön. Bizonyos műhelyeknél muszáj dátumra vásárolni, a többieknél a megajándékozott választhat időpontot.

Aki még ennyire sem előrelátó, és december 18-án eszmél rá hiányos ajándékkészleteire, annak az internetes piactereken az utolsó pillanatokban is beszerezhető „kultúrportékákat” ajánljuk. Fontos: a két legforgalmasabb online árverőház, a Vatera.hu és a Teszvesz.hu keresőjébe a „jegy” szót pötyögve legyen hozzá kitartásunk, hogy átverekedjük magunkat az 1930-as évekből való fedeztetési jegyeken, a Rakéta porszívó jegyein és a századfordulós kőbányai sörözős védjegyeken. De megéri, mert kedvezményes Cirque du Soleil-belépőkre és Budapest Bár koncertjegyekre bukkanhatunk közöttük. Hozzá kell tenni, hogy ilyen típusú lehetőségeket – hozzávéve a Nemzeti Színház Jég című produkcióját, a Budapest Klezmer Band jubileumi előadását vagy az operaházi Figaró házasságát is – jóval ritkábban találni ezeken a piactereken. Annál többet a madáchos Jézus Krisztus Szupersztárból, az operettszínházas Rómeó és Júliából vagy Dolhai Attilából, amint karácsonyi koncertjét ajánlja. A kínálatot mindenképp érdemes végigböngészni, mert nemcsak olyan váratlan ajánlatok bukkannak fel, mint a fővárosi állatkertbe vagy a felújított gyulai vármúzeumba szóló családi belépő, de még az Európa egykori és jelenlegi kulturális fővárosaiba (EKF) szervezett – igazán olcsó – túrákra is ráakadhatunk. A 2003-as EKF-be, Grazba invitáló aukció például több oldalon keresztül csábít a város építészeti, zenei és színházi csemegéivel, de hirdetnek utat – a Ruhrvidéki színházakban beváltható tízszázalékos kedvezménnyel – Essenbe, valamint Pécsre is.

Meglepő egyébként az az évről évre növekvő lelemény, amellyel a „kultúratermelők” igyekeznek magukra vonni közönségük figyelmét. Egyes budapesti kávéházakban a számla mellé könyvjelző méretű kartoncsíkot csúsztatnak az ember asztalára: a Bookline internetes könyváruház 25 százalékos kedvezményre jogosító kuponját. Az önmenedzselésben és az improvizálásban is remek Momentán Társulat pedig az ökológiából kölcsönzött szlogent ünnepi akciójához: „Itt az alkalom, hogy gondolj környezetedre! A Momentán Bérlet természetes erőforrás, újrahasznosítható élmény, csomagolást sem igényel!” Ráadásnak egy újabb jótékony hatású árukapcsolás: a karácsonyi bérletvásárlók között a Momentán-csapat a Palace Cinema-hálózatban beváltható mozijegyeket sorsol ki.

Szóval, telepedjünk csak a számítógép elé.

A Momentán Társulat ajánlja magát
A Momentán Társulat ajánlja magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.