Bud Spencer-interjú: Bunyó nélkül nem az igazi

Nemcsak a népszerű olasz színész, Bud Spencer pályafutását ismerhetjük meg a nyolcvankettedik évében járó sztár most megjelent, Különben dühbe jövök című önéletrajzi művéből, hanem a másik életét is: az úszóbajnok és vízilabdás Carlo Pedersoliét. A filmtörténet egyik legsúlyosabb egyénisége telefonon válaszolt a Népszabadság kérdéseire.

– A Különben dühbe jövök egyfajta önvizsgálat. Miért pont most szánta rá magát?

– A könyvben Carlo Pedersoli, akiből később Bud Spencer lett, megküzd Bud Spencerrel. Carlo Pedersoli sportolóként objektíven megítélhető eredményeket ért el. Bud Spencer pedig a rajongók teremtménye, ők tették híressé. Ez két egészen eltérő tapasztalatot jelent. Volt már rá példa korábban is, hogy ilyen számvetést csináltam: mindig kiderül, hogy azok a fontos dolgok, amelyekben hiszek, lényegében állandóak.

– Hogy érzi magát jobban a bőrében? Carlo Pedersolinként vagy Bud Spencerként?

– Ez leginkább a helyzettől függ. Ha rajongókkal beszélek, természetesen Bud Spencer élete a kényelmesebb.

– Mesélne a Silvio Berlusconival kötött barátságról? Többször nyilatkozta, hogy nem érdekli a politika, mégis kampányolt vele.

– Régen néha dolgoztam neki, hiszen néhány filmemnek ő volt a producere. Ebből a munkakapcsolatból később barátság lett, egyszóval nem a politika hozott össze minket. Politikai értelemben én egy igazi világpolgár vagyok. Nem is vettem részt a kampányban komolyan, két napot ha szerepeltem összesen.

– A filmszínészet kapcsán azt állítja a könyvében, hogy mindent a közönségnek köszönhet.

– Mindannyian szerepet játszunk az életben, már a születésünktől kezdve. Amikor a gyerek sírni kezd, azért csinálja, mert rájött: ha rázendít, enni adnak neki. Ön most épp az újságírót alakítja, én pedig válaszolok a kérdéseire. Filmszínésznek lenni ugyanezt jelenti. Előadunk egy szerepet, és a közönségen múlik, hogy értékeli-e a produkciót. Ezzel szemben a sportban a saját eredményem számított, amit elértem, csakis magamnak köszönhettem.

– Ez azért eléggé furcsa kijelentés egy sikeres filmsztártól.

– Amit én színészként tudok, azt bárki meg tudná csinálni. A film világába gyakorlatilag csak belesodródtam.

– Ehhez képest csaknem nyolcvan filmben állt kamerák elé. Van személyes kedvence? Volt-e esetleg olyan, amelyet megbánt, hogy elvállalt?

– Minden szerepemet szerettem, sosem kellett kompromisszumokat kötnöm, így megbánnom sem kellett semmit. Kedvencem viszont van: a Mindent bele, fiúk, amelyben pilótát játszottam. Ez ösztönzött arra, hogy belevágjak a pilótaiskolába, és végül repülő- és helikopter-vezetői engedélyt szerezzek.

– Feltűnő, hogy a Terence Hillel forgatott filmjeik többségében ugyanazokat a fazonokat püfölik el. Ezek szerint verést sem kaphatott akárki?

– Igen, jól látja, ugyanazokkal a kaszkadőrökkel dolgoztunk már gyakorlatilag az elejétől kezdve. Egy idő után végül csak egy szűk kör maradt, akik meg tudták csinálni a trükköket úgy, ahogyan kellett, és bele tudtak illeszkedni ezeknek a filmeknek a világába. Egyébként a rosszfiúk is mindig viccesek voltak, sosem volt igazi erőszak vagy vér a filmekben, fontos volt, hogy ezt a határt sose lépjük át. És természetesen a pofonokat is mindig csak megjátszottuk, nem volt egyetlen véletlenül elcsattant sem közöttük.

– Hallott esetleg a „magyar hangjáról”, Bujtor Istvánról?

– Természetesen. Ő egy igazán nagyszerű színész volt, és nagyon örültem neki, hogy nemcsak szinkronizált, de elkezdte az én karakteremet játszani a saját filmjeiben. Köszönöm neki. Nagyon sajnálom, hogy már nincs köztünk.

– Manapság a nagy visszatérések korát éljük. Elképzelhetőnek tartja, hogy még utoljára visszatérjenek Terence-szel?

– Nem, nem hiszem, hogy lesz ilyen. Már csak azért sem, mert fizikailag sem lennénk arra képesek, mint korábban. Bunyó nélkül pedig nem lenne az igazi.

Bud Spencer és Terence Hill
Bud Spencer és Terence Hill
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.