Te és mások

Háztetők, amelyeken az apának, Gábor Miklósnak végig kellett futnia.

Na, végre! Mi mást is mondhatnánk, mint hogy a késve érkező klasszikusoknak kijáró örömmel nyugtázzuk: befutottak a korai Szabók DVD-n. Álmatlan éjszakákat talán nem okozott, de azért mégiscsak furcsán vette ki magát, hogy egészen mostanáig az amazon.com-ról lehetett csak beszerezni Istvan Szabo korai darabjait (Father, Love Film – 29.95 USD). Tarthatatlan helyzet, de spongyát rá, hisz itt a nagy hármas, az Álmodozások kora, az Apa és a Szerelmesfilm, pluszban pedig az olyan rövid lélegzetű, korai zsengék, mint a Koncert, a Variációk egy témára, a Kegyelet vagy Esztergályos Cecília forgalmat megállító jelenésével a Te.

Az Apáról tudósító korabeli filmhíradóban, vagyis a mű szocialista werkfilmjében van minden, például kis színes (valójában fekete-fehér), kulisszák mögötti betekintés: „Az ifjú rendezővel újrajárjuk a film helyszíneit, ésmostmár mosolyogva mutatja a háztetőket, amelyeken a film egyik izgalmas üldözési jelenetében az apának, Gábor Miklósnak végig kellett futnia.”

A Mester és Liliom utcai háztetőkmellől az iskolai feleléseket megkönnyítő elemzés sem hiányzik, mely szerint a film azt kívánja bizonyítani, hogy a mítoszok helyett a valóságban kell élni. Úgy tűnik, Szabó István pedig a saját lakásában szeret élni, egy jó harminc évvel későbbi, születésnapi interjúban a személyes tárgyaival körülvett filmrendező beszél egyebek mellett az általa is a legjobb filmjének tartott Apáról, melynek kiugró sikeréről többek közt ezt jegyzi meg: „A technikai tudásom is azon a szinten volt, amilyen szinten amesélnivalóm.”

Hát, igen, egyetemeken taníthatómondat, Szabó korai filmjei viszont nem csak taníthatók, de – s végül is ez sem elhanyagolható szempont DVD-vásárlás esetén – olyan darabok,melyekkel vizsgakötelezettség nélkül, mondjuk kedvtelésből sem reménytelen próbálkozni.

Top 5

1. Film ILYEN AZ ÉLET

Katherine Heigl és a gyermeknevelés rejtelmei

2. Film ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC

Friss animációs film a Disneytől.

3. DVD KÉT NŐ - EGY HÁZ

Jessica Lang és Drew Barrymore mint anya és lánya.

4. DVD ADNI JÓ

Catherine Keener és Rebecca Hall Nicole Holofcener új filmjében.

5. DVD KÉJJEL NAPPA

Tom Cruise és Cameron Diaz akciózik.

Bálint András és Halász Judit a Szerelmesfilmben
Bálint András és Halász Judit a Szerelmesfilmben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.