Marha nagy repülés!

A Tehén a holdon című rajzfilm alapkonfliktusakísértetiesen emlékeztet engem A kockásfülű nyúltörténetek visszatérő viszályaira. Ahogy a jóravaló, copfos kriszta játékait minden részben tönkreteszi a hájfejű játszótéri suhanc, focival a hóna alatt.

A helyes kislányokat froclizó fiúk toposzát 1959-ben az Oscardíjas zágrábi animátor, Dusa Vukotic tunningolta fel elképesztő humorú, tízperces rajzfilmmé. (Cow one the moon címmel látható a YouTube-on). A kommunista blokk korabeli divatjának megfelelő, orbitális vörös masnit viselő lányka ebben a mesében is az észkombájn. Mindemellett cuki és ártatlan persze. A fiú kajla, rossz tartású, már a sapka sem áll jól a fején, messziről lerí: ez bizony szemétkedni fog. El is indul a szöszke gondosan összebarkácsolt űrhajómakettje felé, aztán ripityára töri.

A kislány erre berág, fog egy csomó deszkát, és felépíti a rakétát igaziban, már amennyire egy farepülő igazi lehet. Épp belecsatolná magát a pilótaülésbe, amikor újra megérkezik a srác, kihajítja őt a járműből, és maga ül a helyébe, a mafla. A lányka a rakétát kerekein egy kőfejtőbe gurítja ugyanis, amely kietlen vidék igen nagyon hasonlít a holdbéli tájra. Amegleckéztetésbe innen kezdve egy arra kószáló rémült tehén is akaratlanul besegít, mert legalább akkora szívbajt hoz az űrhajóból kikukucskáló szemtelen kiskrapekra, mint a marslakónak öltözött barátnő. Több körben.

A történet szimpla, de nagyon mókás, megihlette Ivan Kristijan Majicot is, mégpedig egy legkisebbeknek (hároméves kortól) ajánlott színházi előadás megrendezéséhez. A bábadaptációt a Budapest Bábszínház a Zágrábi Bábszínházzal közösen készítette: a Terézvárosban a horvát Konkoj Petár lesz Karádi Borbála partnere. A koprodukció nyelvi nehézségeinek leküzdésében a magukat jóformán szavak nélkül is megértető kesztyűbábok segítenek:Wunder Judit munkái. A következő holdra szálláshoz december 3-án és 4-én, délelőtt tíztől és fél 12-től várják a családokat az Andrássy úti kilövőbázisra!

Top 5

1. MIKULÁSVONATOK

a Gyermekvasút útvonalán. A Télapó és krampuszai is az utasokkal pöfögnek december 4-én és 5-én, egész nap.

2. TÉLAPÓ-EXPRESSZT

indít a Vasúttörténeti Park december 3-án, 4-én és 5-én, több időpontban. Itt a feldíszített hajtányon közeledő piros köpenyest kell lesni!

3. GRYLLUS VILMOS

Nótás Mikulása az IBS Tárogató úti színpadán december 4-én, fél tíztől és11-től.

4. CSALÁDI MIKULÁS-TÚRA

indul a Baradla-barlang aggteleki szakaszán december 4-én, délelőtt fél 11-kor.

5. A SZEMLŐ-HEGYI BARLANGBAN

is felbukkan a Mikulás december 3–6. között. Hogy bír ennyi helyen egyszerre ott lenni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.