Kate kisasszony a királyi családba tart

Vilmos herceg menyasszonya nem egészen az a Hamupipőke, akinek sokan gondolják és beállítják. A britek nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy az április 29-i esküvő végre tartós és boldog házasságot eredményez.

Ritkán tapasztalt jóindulattal fogadta a szigetország a november közepi, régen várt és mégis váratlanul érkezett bejelentést Vilmos herceg és az egykori Kate, mostantól Catherine Middleton eljegyzéséről, majd az ezeréves westminsteri apátság ódon, varázslatos hangulatot árasztó falai között megrendezendő esküvőjük időpontjának kitűzéséről. A walesi herceggel, Károllyal szemben, aki iránt az érzelmek gyakran indokolatlanul ellentmondásosak, a 28 éves Vilmos mindeddig nem hibázott, nem okozott csalódást az alattvalóknak. Mindenki kifejezetten drukkol, hogy tragikus sorsú édesanyjával, az 1997 augusztusában Párizsban autóbalesetben elhunyt Dianával ellentétben megtalálja a boldogságát. Még a bulvársajtó a herceg által megvetett, mert a „világ legszebb asszonya” haláláért felelősnek tartott újságírói és fotósai is tiszteletben tartották Vilmos jogát magánéletének megőrzésére. Így az együttjárás, többnyire a nyilvánosság kirekesztése mellett, kifuthatta a saját idejét. A talpraesett, két lábban a földön járó Catherine az utóbbi nyolc-kilenc évben belekóstolt a királyi család életébe, és hosszú tanoncsága felvértezte annak minden kihívására.

Az „év esküvőjének” híre megragadta a világ fantáziáját. A leggyakrabban megfogalmazott kérdés úgy szól, hogyan, mivel hódította meg Catherine a herceg szívét, milyen személyiség a trónöröklés sorrendjében második királyné? Dianával és más elődökkel ellentétben a középosztályból érkezik, még ha családfakutatók gyorsan ki is mutatták, hogy Vilmos és Kate a Spencer oldalon tizenötödik generációs unokatestvérek. Felmenői között, ha valaki nagyon keres, bányászok mellett arisztokratákat is lehet találni. Middleton kisasszony szülei saját képességeiknek köszönhetően tipikus újgazdagok. Az édesapa, Michael korábban repülésirányítóként dolgozott a British Airwaysnél, az anya, Carole pedig ugyanott légiutaskísérő volt. Becsvágyukra, egyben Catherine tehetségére jellemző, hogy lányukat magáninternátusba, a tekintélyes wiltshire-i Marlborough College-ba járatták, amelynek diákjai közé tartozott Samantha Cameron, a kormányfő felesége is. Középiskolai évei alatt a menyasszony közvetlenségével, megbízható, de nem nyomasztó szorgalmával, sportosságával tűnt ki. Érettségi után, 2001-ben felvételt nyert a nagyra tartott skóciai St Andrews egyetem művészettörténeti szakára. A St Salvator kollégiumban csak néhány ajtónyi távolságra lakott Vilmostól, akivel egy évvel később, három másik évfolyamtárssal együtt bérelt ki négyszobás házat a városközpontban. Nem tudni pontosan, mikortól tartoznak össze, de az a pillanat bevonult a történelembe, amikor Vilmosnak először akadt meg a szeme a hosszú, sötétbarna hajú, karcsú, fi nom vonásokkal megáldott szépségen. Az első év második trimeszterében jártak, amikor egy jótékonysági divatbemutatón, amelyre Vilmos gálánsan 200 fontos jegyet vásárolt az első sorba, a csinos lány átlátszó csipkeruhában mutatta meg magát, nem leplezve fekete fehérneműjét. „Húha, milyen tüzes ez a Kate!” – súgta állítólag a herceg a barátjának, és még aznap este megtette az első tapogatózó lépéseket.

Az egyetemi évek alatt, az udvar és a sajtó között létrejött megállapodás értelmében békén hagyták Vilmost, így a szerelem a kandi kamerák tolakodása nélkül borulhatott virágba. 2004-re vált köztudottá a kapcsolat. Diplomája megszerzése után, amikor az elegáns Chelsea negyedben bérelt lakást, Kate megjelenése már azt sugallta, számít arra, hogy bármikor és bárhol lekaphatják. Egy ideig a Jigsaw konfekciólánc kreatív munkatársaként dolgozott, majd az állandó figyelem elől menekülve szülei Party Pieces elnevezésű, gyerekzsúrokhoz való kellékek beszerzésével és szállításával foglalkozó sikeres vállalkozásába állt be. Tapintatosan és bölcsen távol tartotta magát a királyi eseményektől, többek között Károly herceg és Camilla Parker Bowles 2005. áprilisi windsori esküvőjétől. Még így is gyakran tűrhetetlennek érezte a média fokozódó nyomulását, jogi segítséget kérve a fotósok elhessegetéséhez. 2007-ben úgy tűnt, a tündérmese véget ért, Vilmos katonai pályafutása elviselhetetlen nyomással nehezedett a kapcsolatra. Néhány hónapos szakítás után azonban Kate a nyalka tiszt oldalán jelent meg a Diana-emlékkoncerten. Ettől kezdve elmaradhatatlan résztvevője a herceg rangjával és kiképzésével járó ünnepélyes alkalmaknak, avatásoknak, királyi eseményeknek, lóversenyeknek, üdüléseknek.

Megfigyelők erre az évre valószínűsítették az eljegyzést, és a találgatásokat csak szította, hogy Catherine szülei meghívást kaptak egy királyi vadászatra Birkhallba, az anyakirályné által örökül hagyott skóciai birtokra. Mint november 16-án, kedden kiderült, Vilmos csaknem egy hónappal korábban, október 20-án, egy romantikus kenyai bungalóban „ereszkedett térdre” és kérte meg Kate kezét. A gyémánt és zafír jegygyűrű, amelyet egykor Diana viselt az ujján, fontmilliós értéke ellenére napok óta a herceg hátitáskájába rejtve várta a nagy pillanatot. A nagy hír nyilvánosságra hozatalával a menyasszony nagyapjának halála miatt tartották illőnek várni. A szokásoktól eltérően Vilmos csak azt követően fordult engedélyért Michael Middletonhoz, hogy Catherine már igent mondott.

A menyasszony boldog és kiegyensúlyozott háttérrel rendelkezik, egy húga és egy öccse van. Pippa a családi bizniszben dolgozik, James sütőipari céget állított fel. Bár ezt hivatalos eljegyzési tévéinterjújában tagadta, a fáma úgy tudja, Kate gyermekkori hálószobájának falára Vilmos herceg fényképét tűzte ki, ellentétben az akkoriban Arnold Schwarzeneggerért rajongó barátnőivel. A világszerte sugárzott beszélgetésből Kate szerényen magabiztos személyiségként került ki, ha rokonszenvesen ideges volt is, gördülékenyen fejezte ki magát, még enyhe csipkelődést is megengedett magának, felvillantva humorérzékét. Elkerülhetetlen volt az összehasonlítás a tapasztalatlan, nem egészen húszéves Dianával és a 32 éves Károly herceggel készült egykori interjúval, amelyben a walesi herceg vonakodva, rosszat sejtetően válaszolt arra a kérdésre, vajon szerelmes-e menyasszonyába. Ha származását tekintve nem is, műveltségét, érdeklődését tekintve Kate egyenrangú választottjával. Sugárzik belőlük a szeretet, az összhang, az egymás iránti elkötelezettség.

Mind maga Kate, mind a Middleton család jelesre vizsgázott tapintatból az utóbbi kilenc évben. Még az átmeneti szakítás hónapjaiban sem hozták kellemetlen helyzetbe akár véletlen elszólással a sokszor gátlásosnak tűnő herceget vagy a monarchiát. Egyelőre csak sejteni lehet, házaspárként hogyan illeszkednek majd bele a „Cég” működésébe. Az előjelek ígéretesek, már csak fiatalságuk és előnyös külsejük miatt is. Az alattvalók biztosan jobban viszonyulnak majd hozzájuk, mint a kétes erkölcsű Károly–Camilla duóhoz, olyannyira, hogy egyre sürgetőbb, noha alkotmányosan valószínűtlen hangok szólalnak meg, amelyek a trónörökös átugrásával a 85. születésnapját az esküvő előtt hat nappal ünneplő II. Erzsébet után Vilmos királyt és Katalin királynét szeretnék a trónon látni.

Vilmos és Katalin a riporterek kamerái előtt a londoni St. James's-palotában 2010-ben
London, 2010. november 16. VILMOS herceg, a brit trónörökös, a walesi herceg elsőszülött fia és menyasszonya, Kate MIDDLETON a riporterek kamerái elé áll a londoni St. James's-palotában 2010. november 16-án. Ezen a napon a walesi herceg hivatala bejelentette a pár eljegyzését, és közölte, hogy az esküvőt 2011-ben tartják. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.