Helyünk a világban

i sten hozott a semmiben, kasimir és k aroline! Hát akkor itt fogunk élni, Oidipusz király, a völgyhíd tövében. Nem, nem őrültünk meg: újra kortárs Drámafesztivál lesz Budapesten. A kritikusok által válogatott magyar programra büszkék lehetünk.

November 27-től kilencedik alkalommal rendezikmeg az egyhetes programsorozatot. Felolvasások, iskolaszínház, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések tarkítják a sűrű, magyar és amerikai színházi programot. Amelyen egyrészt az ideutazó külföldi színházi szakembereknek megmutathatjuk, hogy mit tud és hol tart ma a magyar színház, másrészt a nyitott hazai közönséget felkavaró külföldi produkciókkal lehet megszólítani.

A kritikusok által válogatott magyar programra büszkék lehetünk: a kamaszöngyilkosságok megrázó témáját finoman esztétizáló formában bemutató Völgyhíd, a revüt vásári komédiáva ötvözőMein Kampf vagy a sokszoros díjnyertes Kasimir és Karoline megállja a helyét.

Ahogy a Kaposvárról a Nemzetibe érkező szépséges szertartásszínház, amelyben Rusznyák Gábor meséli újra Oidipusz mítoszát. Nyíregyházáról a Forgács Péter rendezte Hát akkor itt fogunk élni jön a Bárkára: a négyórás előadás ereje a hiteles és személyes történetekben rejlik. Itt a kiindulási alap az amerikai Thornton Wilder kisvárosi létről szóló színdarabja volt, s az óceán túlpartjáról érkező friss és felforgató produkciók között is találni olyat, ami az amerikai álom viszonylagosságáról beszél. Reid Farrington Passió-projektje egyedi kollázs: a performance-installáció Carl Dreyer 1928-as Jeanne D’Arcnémafilmje előtt tiszteleg. Lesz még stand-up comedy, dadaista beat-boksz, abszurd humor, társadalomkritika, tornádó a színpadon.

Mindez egyetlen, alig egyórás produkcióban: november 29-én a Trafóban lép fel a brooklyni Reggie Watts, aki magával hozza mind a tíz oktávját és flegma, őrült humorát. A Temporary Distortion csapat road movie-töredékeket ígér Isten hozott a semmiben című, négydimenziós színpadi installációjában: a Lynch-hangulat garantált.

Top 5

1. REGGIE WATTS

dadaista hangperformance-a a Trafóban: Szóló élő struktúrákra november 29-én.

2. GÁRDISTÁK ÉS ROMÁK

a Szkéné színpadán: Pintér Béla és Társulata a Szutyokkal lép fel november 30-án.

3. HÁT AKKOR ITT FOGUNK ÉLNI

kisvárosi nosztalgia és metafizikus emlékezés a nyíregyházi társulattal december 1-jén.

4. OIDIPUS KIRÁLY KAPOSVÁRRÓL

a Nemzetibe érkezik a múlt évad egyik legfontosabb előadása december 2-án.

5. A SZÁLLÍTMÁNY

előítélek és sztereotípiák, rapperek és drog a Trafóban Young Jean Lee előadásában december 3-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.