Fontos pillanat

Nem félek lelőni a poént, annyi minden marad még.

Hogy éppen mi történik az Operaházban, azt csak kevesen látják át. A volt vezetők németül beszélő része terjedelmes interjúkban panaszkodik a német lapokban, és hogy egy ilyen, még idehaza is mellékesnek látszó ügynek a nagy újságok teret adnak, az csak azt mutatja: már megint egészen másról van szó, mint a dalszínházi estékről. Ez azonban ne vegye el senkinek a kedvét: azért az operai énekeseket aligha foglalkoztatja más, mint a hangok, figurák, mélységek, magasságok, áriák és tapsviharok. Ha megvan a kedv, már csak az a kérdés, mit nézzünk meg.

Nem kérdés: a Xerxest. Még akkor is, ha a zenekar egyáltalán nem szokott hozzá az ilye feladatokhoz, és könnyen lehet, hogy a barokk repertoárt megint nem sikerül életre kelteni, továbbra is Verdi meg Puccini maradnak a háziszerzők. Mondhatni: egy okkal több, hogy megnézzük a Xerxest. Amíg még lehet.

A Xerxest pedig tényleg látni kell. Már az első pillanattól kezdve. Az első pillanat a nyitány, amely akkor kezdődik, amikor a karmester mégmeg sem érkezett. Aztánmegjön ő is, és vele együtt egy csomó furcsa alak, nagyon színes ruhába bújt lánykák, medveléptű, kapucnis felsőt viselő fazonok. Furcsamódon ők a szereplők. Eljárnak egy barokk breaket, és kezdődhet az opera. Mint tudjuk, Händel ravasz módon rögtön ellövi a legnagyobb patronját a darab elején, a híres Ombra mai fu, vagy másik nevén a Largo nemcsak a Xerxesnek, de a teljes Händel-életműnek is a legnagyobb slágerei közé tartozik. Nehéz ma megállapítani, hogy azért került-e ennyire előre, mert Händel maga sem tudta, mit alkotott, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon pontosan tudta, mi szaladt ki a tollából, és így akarta leszoktatni a közönséget a késésről. Akárhogyan is volt, ma az előadás abszolút partnere a zeneszerzőnek, az ő bombájára a rendező amagáéval válaszol. Xerxes a híres áriát egy platánfának énekli, és amikor az áriának vége van, a csodálatos platánfa egyszerűen kidől, megteremtve az utóbbi évek operarendezéseinek egyik legnagyszerűbb, legemlékezetesebb pillanatát.

Nem félek lelőni a poént, hiszen annyi minden marad még az előadásban, vicc is, komolyság is, szép pillanatok, feszültségek és feloldások, hogy csak győzzünk örülni nekik. Aki még nem látta a Xerxest, tegye meg magának azt a szívességet, hogy jegyet vesz rá. Aki már látta, azt nem kell biztatni, úgyis jön, hogy újraélje a régi szerelmeket.

Infó

Händel: Xerxes

Magyar állami operaház, december 3-án és 5-én.Karmester: Oberfrank Péter, rendező: Kovalik Balázs.

Top 3

1. OMAR BASHIR

Tradicionális arab zene dzsesszimprovizációkkal a Budapest Kongresszusi Központban november 30-án este 8-kor.

2. GRENCSÓ OPEN KOLLEKTÍV

Grencsó István vendége Lewis Jordan Békéscsabán a Meseházban december 3-án este 8-kor.

3. KLARINÉT ÜNNEP

December 4-én a Festetics Palotában (VIII. kerület, Pollack Mihály tér 3.) hangszerbemutató és ingyenes klarinétkoncertek gyerekeknek, felnőtteknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.