A számok fele mehetett le a rádióban

Miért lehetetlen németre fordítani a kárpáthyék lányát, és mit gondol a zenei tehetségkutató versenyekről? – ezekről beszélgettünk a NolPresszóban Koncz Zsuzsával. Aki többre kíváncsi, az itt elolvashatja, mi az, ami kimaradt a filmből.

NolPresszó: Milyen„ahagyományosKonczZsuzsá-s dal”?

Koncz Zsuzsa: Kérlek szépen, körülbelül olyan, mint a Még itt vagyok az új lemezen, a 37 címűben. Tehát egy kicsit rólam szól, ha akarod, áttételesen, a zenéje olyan tolcsvays, mégis új. Aztánmesél kicsit a világról, az én helyemről a világban, és a közönséggel való viszonyomról.

 

NolPresszó: Milyen a nem hagyományos?

Koncz Zsuzsa:Az olyan, mint a Dum-duli-dú. Próba közben azt kérdezte hangmérnökünk, Závodi Gábor, mit jelent a duli-dú? Ha úgy tetszik, semmi értelme, nem szól semmiről és mégis. Ül a nézőtér és mosolyogva hallgatja.

NolPresszó: Mindig megéltél az éneklésből?

Koncz Zsuzsa: Eztmég soha senki nem kérdezte tőlem! Gimnazistaként kezdtem énekelni, otthon laktam. Amamahotelben teljes volt az ellátás, kaptam némi zsebpénzt. Néha kölcsönkértem, ha fellépő ruha kellett, és vissza tudtam adni, mert egy idő után gázsit is kaptam. Szóval mindig meg tudtam élni belőle. Munkakönyvem sosem volt, kezdetben a személyimben is üresen állt a munkahely rubrika. Akkor azt közveszélyesmunkakerülésnek hívták. De csak a zenészfiúkat vitték be a rendőrőrsre.

NolPresszó: Mikor tiltottak be legutóbb?

Koncz Zsuzsa: Totális zárlat soha nem volt. A Jelbeszédet betiltották, de a tévében pár számot lehetett énekelni róla. Színpadon meg mindet. Az utolsó problémás dalom valamikor a hetvenes évek második felében született, a Karolj át – Szörényitől és Bródytól. Az első tévés közvetítés után tüzetesebben meghallgatták... Egyébként a lemezfelvételeinknek úgy negyven-ötven százalékát „okézták le” a rádióban. A többit csak speciális műsorban lehetett adni vagy egyáltalán nem.

NolPresszó: Csakvárosi legenda,hogy előzőkormánya idején Orbán Viktor szerepelt egy klipedben, és személyiségi jogokra hivatkozva nem játszhatták?

Koncz Zsuzsa: Az igaz, hogy benne volt, de sok más rendszerváltozás környéki politikus is... Hogy betiltották volna, arról nem tudok. Mellesleg nem jelent sokat, hogy én mikor miről tudtam. Az előadóval és a szerzőkkel korábban sem közölték hivatalosan, mi mehet, mi nem.

NolPresszó:Milyen az igazmagyar?

Koncz Zsuzsa: Erre az asztrológiával tudok válaszolni.Magyarország Jupiter alá rendelt, amely mellesleg nagy szerencsecsillag. Tulajdonképpen mázlink van, hogy ilyen kis létszámban még mindig itt vagyunk. Miközben sok mindent tettünk ellene. Jupiter a Nyilas csillagkép vezérlő csillaga, és kicsit arról szól, hogy „nem dolgozni, de jól élni”. Ez az alapképlet: őrületes igazságérzet, hatalmas önérzet, egy kicsit a földtől elszabadulás igénye.Mindazonáltal sok tehetséges magyar ember volt, van és remélhetőleg lesz, aki jó hírünket öregbíti. És hogy akadtak időszakok, amikor a hírnevünk Európában a mainál sokkal jobb volt.

NolPresszó: Eztmelyik évszázadhoz kötöd?

KoNczzsuzsa: A rendszerváltástmegelőző utolsó évtizedben ez egy bezzeg ország volt. Európa nagyon elismerte. Elismertségünk csúcspontja a határnyitáskor jött, a rendszerváltáskor szerintem sok mindent elérhettünk volna, ha kicsit ügyesebbek vagyunk. De ezeket a lehetőségeket nem használtuk ki, rögtön elkezdődött a renomé felélésének a taktikája.

Infó: 

A NOLPRESSZÓ A NOLTV ÁLLANDÓ ROVATA

Koncz Zsuzsa videóját itt lehet megnézni: http://www.noltv.hu/video/3095.html

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.