Tavaszig nyitva a Szépművészeti

Egy korábbi ütemterv szerint januárban jó időre elbúcsúzhattunk volna a Szépművészeti tárlataitól, így többek között a Lucien Hervé-kiállítástól. Most azonban Baán László főigazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy térszint alatti bővítésük legkorábban márciusban kezdődhet – ők pedig az utolsó percig nyitva tartanak majd.

Idén májusban már elkezdődhetett volna a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítése, ha az év elejétől nem kezdték volna kritikákkal bombázni Karácsony Tamás építész (akkoriban már két éve nyilvános) terveit. Pontosabban annak a bejáratokra vonatkozó részét. Így hiába volt már meg az építkezéshez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye, Baán László főigazgató jobbnak látta, ha a társadalmi konszenzus érdekében némi tervmódosításra kéri az építészt.

Hommage a Hősök terének
Hommage a Hősök terének

Az új verzió elkészült, és nemcsak a központi tervtanács, hanem már a KÖH is áldását adta rá. Az eredmény – ahogy Baán fogalmaz – a XXI. század formanyelvén megfogalmazott, létező legalázatosabb hommage a Hősök terének. A lépcsőbe ugyanis mégsem készül bevágás és bejárat, hanem a föld alatti új szárny két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasábból nyíló kapun át közelíthető meg. (Az egyikben a lift lesz, a másikban a lépcső.) A Hősök terén mindössze ez a két hasáb jelzi majd az új korszakot, ráadásul Baán László azzal nyugtatja a (továbbra is) szkeptikusokat, hogy a Műcsarnok lépcsőjéről figyelve, tehát a Szépművészeti főbejáratával pont szemben állva a két áttetsző építmény semmit sem takar majd ki a múzeum homlokzatának látványából.

– Pillanatnyilag az építészeti-tervezési közbeszerzési eljárás utolsó fázisa zajlik, ez novemberben remélhetőleg lezárul – magyarázza a főigazgató. – A tervek szerint decemberben írjuk ki a teljes kivitelezésre szóló pályázatot, amelynek eredménye jövő februárra várható, így márciusban elkezdődhetnének a munkálatok. Persze, ismerve a közbeszerzési eljárásokat – teszi hozzá Baán –, a folyamat bármely pontján elképzelhető csúszás. Ami biztos, hogy a múzeum a munkagépek felvonulásáig nyitva tart, és a januári zárással tervezett Nuda Veritas-kiállítással ellentétben a Lucien Hervé-tárlat nyitva tartását az építkezés kezdetéig meghosszabbítják. Sőt, tárgyalnak arról is: Botero festményei szintén valamivel tovább legyenek láthatók.

A majd négymilliárd forintos építkezés a múzeumvezető szerint egyébként nem vehet igénybe többet 14–15 hónapnál, s az épület belső részeit is érintő munkálatok első 5–6 hónapja után a főépületet újra megnyitják a látogatók előtt. Ez a fél év arra kell, hogy a kivitelező megteremthesse a kapcsolatot az új és a régi rész között, a történelmi épületben kialakítsa az átjárásokat, a lépcsőket, az új fogadótereket, vagyis minden szempontból kompatibilissé tegye egymással a két szárnyat. Az új, térszint alatti blokk megnyitását 2012. október 25-re tervezik, méghozzá egy Cézanne-kiállítással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.