Szép csütörtököt

Csütörtök este a Szépművészeti Múzeumban találkozunk. Értsd meg, nem lehet jobb dolgod! Egyszerűen ott a helyed, és hidd el, egészen másként fogod látni az életed. Nem, a Klimt-ékszerek bemutatója két hete volt.

Csütörtök este a Szépművészeti Múzeumban találkozunk. Értsd meg, nem lehet jobb dolgod! Egyszerűen ott a helyed, és hidd el, egészen másként fogod látni az életed. Nem, a Klimt-ékszerek bemutatója két hete volt. Most egyszerűen first class dzsesszt hallgatunk, megnézzük az aktuális kiállításokat, de azt sem bánom, ha bemegyünk az egyiptomi gyűjteménybe fogdosni ezeréves tárgyakat.

Figyelj már, ha nem voltál még, nem értheted, mennyivel többet ad, ha valaki hozzáértő elmagyarázza, mit miért tart értékesnek. Mert a kiállítási koncepció is sokat elmond például arról, mi-ként illeszkedik a bécsi Secession-csoport művészete a kortársi trendbe. De egyáltalán nem árt, ha megtudod, hogyan került a már viszonylag elismert Klimt az újítók élére, és hogyan lehet, hogy még Ferenc József érdeklődését is felkeltették a művek.
Hogy te magad akarod eldönteni, mi tetszik, hogy eleged van abból, hogy mindenki megmondja neked, miről mit kell gondolnod? Jól van, igazad lehet, bár ha egy-szer megállnál egy kép előtt, ami-kor mondjuk, László Zsófi mosolyogva megkérdezi, mit látsz rajta fontosnak, szerintem mégis volnának problémáid. Mit?

Hogy elég, ha csak nézed, és átengeded magad a látványnak? Hogy a magyarázat vacakká teheti a művet? Minek belédbeszélni valamit, amikor az érzések a fontosak? Jó, jó, de az ifjú művészettörténész nem erőlteti rád a véleményét, csak elmondja, miért lelkesedtek Gustav Klimtért akkoriban a nézők, meg rávilágít, mitől különleges Lucien Hervé meg Fernando Botero dagadt nőire tesz megjegyzést.

Hagyjalak békén, jól megvagy egyedül is? De akkor tulajdonképpen, miért akartál találkozni velem?

Csütörtöki Múzeum+ a Szépművészetiben

November 18-án este 6-tól az Urbán Orsolya Jazz Quartet és Rétegek rejtelmei: visszakaparásos technikák. Vezeti László Zsófi.
Este 7-től Így látunk mi: Eszéki Erzsébet könyv-bemutatója.

Tárlatvezetések
Negyed 6-tól Kezet rá!-program az Egyiptomi Gyűjteményben Dembitz Gabriellával. Negyed 7-kor és 9.10-kor Klimt Ribánszky Veronikával. Fél 7-kor és 8-kor Régi Kép-tár Heidinger Zoltánnal. 7-kor és fél 9-kor Fernando Botero Potzner Barbarával. 7-kor

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.