Orosz mozi

Jó adag homály, némi egzisztencializmus, vad síkságok és néhány magányos, szenvedő lélek.

Két év késéssel ugyan, de november 18-án befut a Kinóba a 2007-es Russia Rulez folytatása; ismét képet kaphatunk tehát, hogy mi folyik az oroszoknál filmgyártás gyanánt, kik az új trónkövetelők, és kik azok, akik biztosan őrzik a helyüket a nagy nemzetközi fesztiválok zsűritagjainak szívében.

S ha már oroszok és fesztiválok, az idei fesztiválhírekből anynyi nagy biztonsággal kiolvasható, hogy a 2010-es egészen biztosan nem Nyikita Mihalkov éve. Úgy tűnik, Putyin lelkes híve hiába készítette el minden idők legdrágább orosz filmjét, a Csalóka napfény 55 millió dollárba kerülő folytatását, az államilag erősen dotált produkció sem Cannes-ban, sem odahaza nem aratott számottevő sikert.

Mindeközben viszont az 1972-es születésű Alekszej Popogrebszkij Így ért véget a nyaram című filmjével sorra nyeri a nagy nemzetközi fesztiválokat, köztük a Berlinalét és a nemrég befejeződött London Filmfesztivált.

A Russia Rulez is a nyertesek közül szemezget, itt van például a 2008-as Velencei Filmfesztivál egyik nagy alakja ifjabb Alekszej German személyében. Papírkatonák című filmje az orosz űrhajózás hőskorát hátulnézetből, egy katonaorvos történetén keresztül ábrázolja, és milyen művészien! A gépezetet működtető kicsiny fogaskerekekre koncentrálva mutatja be – vélekedett a velencei zsűri, meg sem hallva azt az újságírókörökben elterjedt epés vélekedést, miszerint a következők kellenek egy orosz fesztiválsikerhez: jó adag homály, némi egzisztencializmus, vad síkságok és néhánymagányos, szenvedő lélek.

A Russia Rulez kínálata cáfolata és megerősítése is lehet az ironikus kötözködésnek, melynek igazát rögtön aláássa a Csak én nem halok meg című mozi. Ebben nyoma sincs lakatlan síkságoknak, nehéz életű tinédzserlányból viszont három is van, mind az iskolai diszkótól reméli egyhangú élete jobbra fordulását. A lányokon kívül egy háborús zónába látogató nagymama, Rettegett Iván, Alekszander Litvinyenko és egy hongkongi akciófilm orosz remake-jének szereplői várják a fesztivál látogatóit.

Infó

RUSSIA RULEZ 2

Orosz filmfesztivál, Kino mozi, november 18–23.

Top 5

1. FILM: ANTIKRISZTUS

Lars Von Trier a szorongáskeltés szolgálatában.

2. FILM: BÉRGYILKOSÉK

Akcióvígjáték Demi Moore férjével és Katherine Heigllel.

3. FILM: jACKASS 30

Johnny Knoxville és társai újabb ön- és közveszélyes ökörködése

4. FILM: SZÁGULDÓ BOMBA

Denzel Washington megállítja az elszabadult tehervonatot.

5. FILM: ÖRDÖG

M. Night Shyamalan az ördöggel cimborál.

Jelenet a cár című filmből
Jelenet a cár című filmből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.