Látogatóban Frakkéknál, Vecsésen

Két házat is megnyitottak nemrég Vecsésen a közönség előtt. Az egyiket – a védetté nyilvánított öreg sváb parasztházat, amely német nemzetiségi tájházként a tavaszra tervezett átadási ünnepség után lesz hivatalosan is nyitva – csak alkalmilag, egyetlen napra. A másikba – Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg lakóházába – ugyancsak egy napig, minden érdeklődő arra járó betekinthetett. Ez utóbbi azonban, előzetes bejelentkezéssel ezentúl bárki számára látogatható. De vajon hányan kíváncsiak még Mazsolára?

Mazsolára és persze Frakkra, Szerénkére, Lukréciára, Böbe babára, Kukorira és Kotkodára meg mind a többiekre, akik Bálint Ágnes fantáziájából elébünk varázsolódtak, természetesen sokan kíváncsiak.

De már csak úgy van az, hogy Bálint Ágnes otthonára, szobáira, írógépére, íróasztalára, konyhaszekrényére pláne kíváncsiak. Szívesen betekintenének a gardróbjába is nyilván: vajon milyen kabátban indult reggelenként a televíziós szerkesztőségbe? milyen ágyban aludt, mivel takarózott? és milyen edényben gőzölgött a kedvenc étele a konyhaasztalon? A közönség, ha már engedik betekinteni a magánszférába, szereti a kíváncsiságát a leg árnyaltabban kielégíteni.

Ez utóbbira, hála az égnek, a házban, ahol Bálint Ágnes 61 évet töltött – s megfogalmazása szerint csodaszép élete volt, meseszép – az intimitások feltárásához szoktatott közönségnek sincs módja. A ház, amelyet nemrégiben felújítottak, de szemlátomást még bőven van hátra munka, megmutatja ugyan magát, de inkább „mesemúzeumként”. Éppen csak jelzi, hogy magánéletét élte itt valaki, hiszen a közönség végül is Manócskához, netán Irma nénihez és Károly bácsihoz jön látogatóba, nem a szerzőhöz.

Ám ide nem kell feltétlenül gyerekkel jönni. Ha jön a gyerek, az külön haszon, hiszen kérdez, egy kuckóban mesefilmet nézhet, s az előszobafalról ránevet egy igazi meseíró képe, aki itt lakott. Nosztalgiázni – arra különösképpen alkalmas Bálint Ágnes lakóháza, amely a maga módján már-már történelem.

Az 1998-ban Vecsés díszpolgárává avatott írónő 2008. október 24-én, egy nappal 86. születésnapja előtt hunyt el. Nevét azóta egy óvoda is viseli a kisvárosban. Emlékére pedig mostantól egy mesemú zeum is vigyáz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.