Lepkeszárnyon
A hosszú úttól lelombozódva lépünk be a kapun, és azonnal egy másik világba érkezünk. Meleg, otthonos érzés kerít hatalmába, felhőtlen gyermekkorom, zalai nagymamám jut eszembe – féltett csipketerítői, porcelánjai, a régi parasztbútorok. Itt csak néhány modern szék kócolja a harmóniát. Hamar megkapjuk az étlapokat, majd üdvözlőfalatként divatos, hosszú tálon ízléses gombóccá formált tepertőkrémet és medvehagymás túrókrémet is házi sütésű kenyérrel. Az aperitif bodzás limonádé, de választhatnánk ibolya-, akác-, barackvirág és még néhány fantasztikus házi szörp közül, melyeket mind helyben készítenek. Ezek mellé igazán jólesik a hajszálvékony kenyérre kent habkönnyű krém.
Előételként medvehagymakrémlevest rendelünk sonkával, és hízott kacsamájat almachutneyval. A leves gondolatnyit hígabb az általam ideálisnak vélt krémjellegnél, a rajta lévő sonka pedig túl sós, mégis élvezetes együtt. A kacsamájat régimódinak is nevezhetnénk, de a mellette lévő roppanós, édeskés káposztalevél és az almás reszelék mégis szép egységet alkotott vele.
Főételként turbolyás sertésszüzet és balzsamos kacsamellet választunk. A szűz tökéletesen rózsaszínű, puha, kevés kelkáposzta ágyon a maga egyszerűségével, belsejében a turbolya zamatával igazán ízletes. A hozzáadott, sütőben sült burgonya már korábban elkészült, kicsit elunta a várakozást, megfáradt, de az ételhez kortyolt 2007-es zweigelttel elégedettséget kelt bennem. A kacsa meglehetősen kis adagra sikeredett és erősen túlsütötték. A köret céklás-burgonyás rétes vörös káposztával. Finom, de már évek óta étlapon van, nem okoz nagy meglepetést.
Desszertnek túrógombócot és csipkebogyó lekváros palacsintát kérünk. A túrógombóc könnyű, mint a lepkeszárny, és ideálisan édes. A palacsinta sárga színe mármár hihetetlennek tűnt, de a vidéki alapanyag csodákra képes, kukoricával etetett házi tyúktojásnak minden szakács örülne. A hecsedlilekvár pedig végképp feledtet minden korábbi hibát.
Mindig jó visszatérni ebbe a nyugodt, lelassult, békebeli világba, és az ételek, ízek is emlékezetesek.
Amegnyitásakor forradalmi újításnak számító Ráspi nem kísérletezőműhely,mely évről évre új stílussal, repertoárral, technikákkal kápráztatná el közönségét. A lassú építkezést, a környezet adta lehetőségek elmélyülő ismeretét, a következetes színvonalat, a kitartást viszont legalább annyira díjazza a vendégkör.
Infó:
BABEL DELICATE Fertőrákos, Fő u. 72. Asztalfoglalás: +36 (99) 355-146 Web: www.raspi.hu