Elfogadtuk a meghívást

A bukaresti Új Magyar Szó cikke nyomán írtuk, hogy több mint egy hónapja nem ad választ a magyar kulturális kormányzat arra a meghívásra, amelyben a Román Könyvkiadók Egyesülete díszvendégnek kéri föl Magyarországot a 2011. májusi Bukaresti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a Bookfestre. Szóvá tettük a hallgatás barátságtalan gesztusán kívül azért is, mert romániai értelmiségi körökben már politikai kombinációkra adott okot a késlekedés, és egyre nehezebb helyzetbe hozta a szervezőket.

Az üggyel kapcsolatban október 25-én szóban, 27-én írásban tettünk föl kérdéseket a budapesti kulturális államtitkárságnak, és 29-én kaptunk részletes tájékoztatást. Eszerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 27-én végül aláírta a Grigore Arsenének, a Román Könyvkiadók Egyesülete elnökének szóló válaszlevelet. Ebben olvasható: „Örömmel fogadjuk el a meghívást, hiszen az még soros EU-elnökségünk idejére esik, tehát kettős lehetőség a megmutatkozásra, különösen annak a sikernek a tükrében, amely Romániát övezte a 2009. évi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.” A miniszter szeretné, ha szervezőként a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülését kérnék föl partnerként, és a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet lenne az operatív közreműködő (utóbbit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Balassi Intézet felügyeli).

Ami a válaszlevél aláírásáig eltelt több mint egy hónapot illeti, az államtitkárság úgy véli, a tárca nem késlekedett a válasszal. A román fél gyorspostai úton küldött, szeptember 15-i keltezésű levele – a tárca szerint – 24-én érkezett meg, és Szőcs Géza államtitkár egyértelműen a fölkérés elfogadását javasolta. Ám a válaszhoz „szakmai előkészítő munkára” volt szükség, amelynél „különösen körültekintően kellett eljárni”. Ezt indokolja, hogy „a díszvendégségnek jelentős költségvetési vonatkozása van” (a román fél budapesti szereplésére tavaly több mint 17 millió forintot költött); a felkérés a rendezvény nagyságrendjéhez képest „meglehetősen későn érkezett”. Továbbá „a Bookfest a magyar EU-elnökség csúcsidőszakára esik, és ez megnehezíti a magyar kulturális diplomácia számára a megfelelő szintű képviseletet”.

Az államtitkárság lapunkhoz küldött magyarázata szól arról is, hogy a közgazdasági referens október 20-án írásban tájékoztatta a román meghívót az előrehaladott állapotban levő szakmai előkészítésről. Október 25-én Szőcs ellenjegyezte az anyagot, egyszersmind telefonon tájékoztatta a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatóját, Armanca Brindusa asszonyt az ügy állásáról. Ezt követően október 27-én írta alá a miniszter az elfogadó válaszlevelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.