Disneyland és filmváros Palotán?

Titokzatos befektetők Európa második Disneylandjével, díszletvárosok, szállodák, azaz egy Hollywoodhoz hasonló, a közönség által is látogatható filmvárossal bővítenék a rákospalotai Raleigh stúdió környékét.

December végére az utolsó simításokkal is végeznek Rákospalotán, ahol késő tavasszal adták át Európa legmodernebb, 18 hektáron létesült és csaknem 40 ezer négyzetméternyi alapterületű, új épületeket magában foglaló filmstúdió-komplexumát –a legnagyobb hollywoodi független stúdió, a Raleigh Studios magyar leányvállalata, a Raleigh Studios Budapest beruházásában. Ismeretes, a 17 milliárd forintos projektet magyar befektetőkkel, az Origo Film Grouppal közösen, valamint az ITD Hungary közreműködésével hozta tető alá.

A Népszabadság egyelőre meg nem erősített információi szerint ez csak az első lépés volt, úgy hírlik ugyanis, hogy Rákospalotán további hatalmas fejlesztések valósulhatnak meg akár már 2015-re. Ez egy Holylywoodhoz hasonló, idegenforgalmi és turisztikai céllal is működő, komplex filmváros felépítését jelentené, valamint Európa második Disneylandjének a megvalósítását.

Ám hogy mi az igazság és ki lenne a beruházó, egyelőre homály fedi. A XV. kerület korábbi tájékoztatás szerint egy, a Raleigh-hez köthető konzorciumról van szó, ám Vető Viktória, az Origo Film Group kommunikációs ügynökségének vezetője ezt lapunknak határozottan cáfolta. Mint mondta, az Origo szigorúan csak a filmgyártáshoz kapcsolódó fejlesztéseket tervez.

Úgy tudni ugyanakkor, hogy „az ismeretlenek” a filmvároshoz már meg is vásároltak egy 25 hektáros területet; a XV. kerület korábban el is fogadta a fejlesztéshez szükséges szabályozási tervét, ám a különleges épületekhez, építményekhez a fővárosi szabályozást is módosítani kell. Ha beigazolódnak az egyelőre gondosan titkolt elképzelések, csakúgy, mint Amerikában, részben nyitott cityként működne a mozibirodalom. Városrészek épülhetnek, megidézve számos metropolis, például Párizs, London vagy New York utcáit, ahol nemcsak forgatnak majd, hanem az éttermekbe, kávéházakba a látogatók is beülhetnek. A filmek díszleteit sem bontanák el, hanem azokat – turistalátványosságként – megőriznék. A filmvároshoz jelentős szállodakapacitást is terveznek.

„Budapest – filmfőváros”

Lehet-e messzemenő következtetést levonni abból, hogy két világsztár, Angelina Jolie és Brad Pitt Budapesten forgat? Nos, a Studio Metropolitana a napokban szakmai konferenciát tartott a hazai filmstúdiók és a kreatív szakma vezetőinek részvételével Kreatív város – kreatív régió: film- és médiaipar, Budapest filmfőváros címmel. Gauder Péter, az SM ügyvezetője szerint a kreativitás lehet az egyik kitörési pont a főváros és Magyarország számára, s „Budapest mint a régió filmfővárosa jelenhet meg”. Erdős Ákos, az Origo Film Group vezérigazgató-helyettese kiemelte, a rákospalotai stúdióban olyan magyar szakembereknek tudnak munkát adni, akik a világ élvonalában is megállják a helyüket.

Angelina Jolie és Brad Pitt Budapesten forgat. A jövőben ez akár mindennapos látvány is lehet
Angelina Jolie és Brad Pitt Budapesten forgat. A jövőben ez akár mindennapos látvány is lehet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.