Lélekturizmus

Megmerítkezni az édes semmittevésben, ebben a céltalan gyönyörben.

Kétszeres hátránnyal érkeztem az amúgy igen dinamikus és sokat ígérő című filmre: férfiként és a konyhafilozófia ellenségeként. Az, hogy ez hátrány volna, nem rögtön derül ki. A filmdrámaként meghatározott alkotás valódi drámai szituációval indul: a Julia Roberts játszotta Liz Gilbert úgy érzi, élete kiüresedett, házassága boldogtalan. Vagyis: semmi sem vár rá a tisztességes írókarrieren és a sivár öregségen kívül. Nosza, változtat is a dolgokon: elutazik Rómába, enni.Majd Indiába a lelki egyensúlyáért és Balira a szerelemért.

Ha mindezt Fejős Éva könyvében olvassuk, máris bólinthatunk: a nőregények sikamlós területére tévedtünk. Ám Ryan Murphy rendező és Elizabeth Gilbert írónő arról kíván meggyőzni, hogy itt mégiscsak univerzális tételekről, a lélek végső igazságairól lenne szó. Pedig a film igazából addig érdekes, amíg a testi örömökről, a kulináris hedonizmusról beszél. A római rész hatásosabb minden turisztikai reklámnál: a fények, az illatok, a szagok mind-mind csábítók. Ha tehetnénk, egyből jegyet váltanánk az első Róma felé induló gépre, hogy megmerítkezzünk az édes semmittevésben. Ebben a céltalan gyönyörben. A film itt válik frivollá, itt humoros (a női test, az evés és a pizza közötti kapcsolat lefegyverzően bölcs ésmulatságos), pörög, csillog, elevensége üdítő, ám ez sajnos még csak félidő.

Liz innen Indiába veszi az útját, s kezdetét veszi spirituális fejlődése. Az alkotók nem veszik számításba, hogy a keleti bölcsességek a vásznon hamar elveszítik mélységüket, ordító közhelyekké süllyednek. A „bocsáss meg magadnak” kezdetűmantrák éppoly idegesítően sekélyesek, akár Tolvaly Ferenc fotografált lélekútjai. A film hirtelenjében szétesik, lelassul, körülményessé válik (140 perc hosszú tud lenni!). S ezen már a menetrend szerint érkező szerelem sem képes segíteni, mert Javier Bardem ismeglepően színtelen ebben a közhelykavalkádban.

A lélekturizmus újabb műve tehát ez a film. Átütő erő nélkül, szórakoztató felületességgel. Rómáért viszont szívből jövő köszönet jár.

Infó: Ízek, imák, szerelemek

Amerikai film, rendezte: Ryan Murphy Főszereplők: Julia Roberts, James Franco, Javier Bardem.

Top 5

1. FILM Kolorádó kid

Vágvölgyi B. András időutazó tripje 1956-ba

2. FILM Expendables - a feláldozhatók

Stallone, Willis, Schwarzenegger, Lundgren, Rourke – mi/ki kell még?

3. FILM Soul Kitchen

Gryllus Dorka Fatih Akin új filmjében

4. DVD District 9

Az utóbbi évek legjobb sci-fije.

5. DVD Túl jó nő a csajom

Legalábbis Jim Field Smith rendező szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.