Testvérzene

Két testvér, aki egymástól több ezer kilométer távolságra él, két gyökeresen eltérő zenei világban mozog és egy harmadikban alkot közösen. Kisebb-nagyobb megszakításokkal hét éve folytatják ezt a terapikus felhangokkal átszőtt egymásra találást, megszámlálhatatlan bárkoncertet adtak Portóban és Budapesten.

Az elmúlt nyolc hónapban pedig annyira összecsiszolódtak, hogy nemtom..soop névre keresztelt duójuk idei legjobb pillanatait egyedi csomagolású és gyártású CD-ken is elérhetővé tegyék. Még ha azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek is, legfeljebb koncerteken vagy a myspace oldalukon keresztül rendelhetők meg.

Az idősebbik testvér, Sütő Gergely hivatásként anno a klasszikus zenei pályát választotta, elvégezte a lausanne-i konzervatóriumot, azóta több szimfonikus zenekarban megfordult, jelenleg az Orchestra National do Porto basszusklarinétosa. Emellett azonban mindig is rajongott a kortárs kísérleti zenékért, az új évezredben beleszédült a komputer kínálta lehetőségekbe, és olyan szinten beleásta magát a zeneszoftverek világába, hogy 2006-ban őt is meginvitálta John Zorn a budapesti Cobra-projektjébe.

A hat és fél évvel fiatalabb testvér, Sütő Márton a harmincas generáció egyik legjobb hazai dzsesszgitárosa, hét éve vezeti saját Smárton trióját, egy ideig tolta az Óperentzia szekerét, de számos alkalmi és távlatos zeneprojekt harcedzett tagja. Ő igazából sosem tért le arról az útról, amelyet anno kijelölt magának: ma is alapvetően ugyanazt a tradicionális építkezésű, líraibb hangvételű, bluesos érzetű instrumentális zenét játssza, mint hét évvel ezelőtt.

Tinédzserként mindketten átestek a zenei szocializáció különböző stációin, Gergely iskolai barátai fanatikus hard rock-, majd dzsesszrajongók lettek, és rengeteg olyan zenét adtak a családnak, amelyhez – mint később kiderült – Mártonnak volt nagyobb affinitása. Más téren is segítette öccse zenei lépéseit, például ő mutatta meg neki a belépőszintű gitárakkordokat, sőt az első hangszer megvételénél is jelen volt. Érettségi után azonban otthagyta a családi házat, idővel másik városba, sőt másik országba költözött, ami óhatatlanul meglazította a két testvér közti köteléket.

Gergely már a kilencvenes évek derekán kísérletezgetett elektronikus kütyükkel, kezdetben saját klarinétszólamait bolondította meg effektekkel, a szofisztikált komputeres dobgépprogramok megjelenésekor viszont tudta, kész, elveszett. Vett egy csúcs laptopot, felszerelte a megfelelő szoftverekkel, majd a zenekezdeményeit megmutatta az öccsének, aki ezekre az alapokra ráimprovizált. Így jött létre az ős-nemtom..soop, mely élőben 2003-ban debütált egy portói bárban. A próbának és koncertezésnek persze korlátot szabott a tekintélyes földrajzi távolság. De miközben Portóban és Budapesten mindketten járták a maguk zenei útját, évente többször elutaztak egymáshoz, hogy folytathassák kísérletezgetésüket, és közben megnézzék, épp hol tart a másik.

A nemtom..soop pályája aztán 2008 februárjában váratlanul megfeneklett: kurrens portói együtt zenélésük során zeneileg annyira kezdtek elbeszélni egymás mellett, hogy félő volt, az már családi életüket is beárnyékolja, ezért meghatározatlan időre felfüggesztették a közös munkát. Két év kihagyás után azonban újrakezdték, egy szerencsés helyzetnek köszönhetően bő fél évig dolgozhattak intenzíven a projekten. Kellő koncepcióval, türelemmel és toleranciával pedig eljutottak oda, hogy a rendszeres koncertezés mellett összehoztak egy változatos, otthon is bátran hallgatható zenei anyagot.

Amit ugyanis a bárokban játszanak, az hosszan építkező, improvizációkkal és néha üresjáratokkal telt kellemes lounge zene, melyben azért időnként kifejezetten izgalmas folyamatok zajlanak. A folytonos keresgélés, rögtönzés közben így találtak rá azokra a rövidebb, viszonylag kompakt zenerészletekre, melyek újrajátszva, továbbgondolva idővel számokká szervesültek. S bennük érdekesen feszül egymásnak a két testvér eltérő habitusa: Gergely hidegebb, kísérletezőbb, zajgazdag, helyenként kifejezetten elvetemült gépi alapjai Márton líraibb, dallamosabb, töprengős gitárfutamaival.

Közös muzsikájuk alapja a tolerancia  A szerző felvétele
Közös muzsikájuk alapja a tolerancia A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.