Eco és Szerb Antal nyomában

Szentek hárfája című regényével érdemelte ki Szilasi László az idei Rotary Irodalmi Díjat. Ferencz Győző Szakadás című verseskötete és Garaczi László Arc és hátraarc című regénye a RID Alapítvány elismerését, és a támogatók által felajánlott jutalmakat vehették át.

A Szentek hárfája mellett a sokrétegű nyelvi igényesség, a cselekmény jól bonyolított szerkezete döntött, amely élvezhető olvasmányként egységbe tudta hozni a valóságos és a regényes elemeket, a különböző korok szociografikus leírását egy rejtélyes gyilkosság nyomozásával és művelődéstörténeti elemekkel – indokolta a döntést Sumonyi Zoltán, a kuratórium elnöke. A korábban inkább irodalomtörténészként ismert szerző lényegében első szépirodalmi művével Szerb Antalt vagy Umberto Ecót juttathatja eszünkbe. Szerb Antal már ismert irodalomtörténészként jelentette meg első regényét, A Pendragon legendát, a tudós nyelvészprofesszor pedig A rózsa nevét. Sumonyi kifejezte reményét, hogy Szilasi László első jelentős irodalmi díja nagy ívű pályát támogat.

A regény révén új város került föl a magyar irodalom térképére: Békéscsaba – Haragos (Árpádharagos) néven. A város történetének időbeli metszetei egy bűnügyi történet „melléktermékeként” tárulnak fel, de bizonyos értelemben a bűnügy is csak ürügy, forma a haragosi világ gazdag tenyészetének bemutatására. A történet szerint 1924 karácsonyán a haragosi nagytemplomban a város szemeláttára egy érthetetlen és rendkívül teátrális gyilkosság történik, tetézve azzal, hogy a helyszínről az áldozat is és a gyilkos is rejtélyes módon eltűnik. A többlépcsős nyomozás története a könyv, de a nyomozás csak „sorvezetőként” szolgál, bár logikája, agyafúrtsága nagyon is kielégíti a krimikért rajongó olvasót.

Az elmúlt 12 hónapban megjelent több száz műcím közül a héttagú zsűri 31 művet elemzett részletesen. Ezekből előbb hetet, majd hármat jelölt a díjra, hogy végül Szilasi regénye vigye el a rangos elismerést.

Szilasi László első jelentős irodalmi díját vehette át
Szilasi László első jelentős irodalmi díját vehette át
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.