Új szelek

A Café Pierrot a várnegyed klasszikus, elegáns éttermei közé tartozik, ahol – hitvallásuk szerint – a klasszikus nem azonos a régivel. Ennek bizonyítására új séf – a 2008-ban e lapban első helyre sorolt Lou Lou egykori főszakácsa, Cristophe Deparday –vette át a konyhát. TOP100 Étterem értékelés: 8,3.

Alig ülünk asztalunkhoz, máris udvarias pincérek lesik kívánságainkat. Érkezik az aperitifajánlat, majd maga az ital és vele egy időben jó minőségű, de unalmas, habosított hófehér vaj. Hozzá a frissen sült ropogós kenyerek olyan széles választékát kínálja a pincér, hogy alig tudunk választani.

Előételként hortobágyi húsos palacsintát kérek. Pincérünk lebeszélne, mondván, nem az lesz, amire gondolok. Nem baj, jöjjön csak. Kellemes látványú tányér érkezik, ismerős, újraértelmezett koncepció, a Lou Louban is találkoztunk hasonlóval. Kis kerek palacsinták tornyának tetején szép darab libamáj ül, a torony körül a pörköltszaft színét idéző drapp mártás, benne stílusos, hófehér csillag alakzatú tejszíndekorációval. A palacsinták tésztája habos, könynyű, enyhén tormás ízesítésű. A lapok között apróra vágott – nem darált – hústöltelék, jóízű, kellemesen szaftos. A libamáj kívül kérges, belül puha, krémes állagú. Az egész palacsintatorony dekoratívnak tervezett pörköltzselén üldögél, az innováció jegyében.

Másik előételünk Szent Jakabkagyló-carpaccio párolt spárgával és spenótchipsszel, az asztalnál füstölve. Izgalmas – molekuláris gasztronómiát idéző – tálalásban érkezik a kagyló átlátszó üvegbura alatt, ami alól illatozó füst száll fel. A kagylók húsa kellemes, füstös ízt kap, mellette a lágy ízű zöldségek jól egészítik ki.

Főfogásaink egy hús és egy hal. A grillezett fogast egyenletesen selymes krumplipüré kíséri, felette könnyedén lebeg egy hal ízesítésű hab, szósz gyanánt. A mellé tálalt gratinírozott endíviát jó kísérőnek tartom. Másik választásunk: hosszan sült borjúcsülök krumpliágyon, káposztakoronggal. Igazi, régi nagy fogás amai kor követelményeinek megfelelő változatban. Elegáns, vörös tekercs ül az apró, tört krumplihalom tetején, benne zöld finomfűszeres díszcsíkkal, de a hús egy kicsit szárazabb a csülöktől elvárhatónál. Mellette kiváló ízű, fűszeres, enyhén savanyú káposztahalom: remek körítés. A régi nehéz és laktató krumpliskáposztás hús modern, könnyített, franciás változatban és mennyiségben. Pontosan elegendő, az ízei kiválóan kijönnek. Végezetül csokoládétrilógiát kérek. Dekoratív, hófehér porcelántálon finom, vékony héjú csokigömb, egy tömény csokigolyó és egy kis, kerek brownie süti érkezik. Látványos tálalás, kiváló minőségű alapanyagok.

A Café Pierrot-nak jót tett a változás, a címben említett új szelek Franciaország felől fújnak, ahonnan a jelenlegi séf érkezett. A fogásokat könnyebbé, légiesebbé, izgalmasabbá, szebbé, élvezetesebbé tette. Megmaradt az elegancia a klasszikus vendéglátás összes kellékével, de végremegérkeztek amodern gasztronómiai trendek is.

A Népszabadság és a Dining Guide Étteremkalauz közös tesztje

INFÓ: CAFÉ PIERROT 1014 Budapest, Fortuna u. 14. Telefon: (06-1) 375-6971 E-mail: info@pierrot.hu Web: www.pierrot.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.