Haza és haladás!

Menjünk tehát, és segítsünk, vigyünk takarót, tartós élelmiszert, figyeljünk, gondolkodjunk..

Törjük a fejünket néhány hete veszettül, de nem jutunk semmire. Pedig a kérdés a politikusok egy szűk, ámde annál bölcsebb rétege szerint nem kérdés: odanyilatkoztak nemrég, hogy a végre szárba szökkenő rend és a kollektív városi jóérzés érdekében a hajléktalanok menjenek haza... haza és haladás! Mely felszólítás úgy is értelmezhető: húzzanak a náthásba, de így a mondat (kivált a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évében) durvának tetszik, ejrópai politikus ilyet nem mond. Marad az udvarias felkérés, miszerint.

Tegyük hozzá, vannak azért olyan politikusok, közéleti emberek, szociális munkások, segítőkész fővárosi lakosok is, akik hajlandók a kút fenekére nézni, a hajléktalan kérdést kicsit összetettebbnek látni, és emberi megoldásokat keresgélni a problémára.

Az Adunk-kapunk Nap és Gyűjtőakció a Hajléktalanokért elnevezésű program szervezőitől például egy hónapon át a Tilos Rádió Mária utca 54. szám alatt található helyiségében takarót, hálózsákot, tisztálkodószereket és tartós élelmiszereket gyűjtenek a rászorulóknak, és az akció zárónapján, október 16-án karitatív napot rendeznek, melyen lesz tea- és ételosztás a Boráros téren a Cökxpon Ambient kávézóban délután ötkor felolvasás, amelyen hajléktalan költők, írók mutatkoznak be, egy órával később kiállítás nyílik a Fedél Nélkül című, kéthetenként megjelenő lap hajléktalan alkotóinak képzőművészeti alkotásaiból, lesz aztán ugyanott koncert,melyre a belépés ingyenes, de látogatók tehetnek persze felajánlásokat a Menhely Alapítvány részére.

Nem mondjuk, hogy egy efféle rendezvény megoldja a problémát, mert fafejűek mi sem vagyunk, de azért állítjuk, a másikra figyelés, az érzékeny hajléktalan művészek elénk tárt gondolatai segítenek egymás megismerésében, a hajléktalanok gondjairól való szofisztikált gondolkodásban. Menjünk tehát, segítsünk, vigyünk takarót, tartós élelmiszert, figyeljünk, gondolkodjunk, s ha mindezt megtettük, mehetünk haza, mert ez már maga a haladás.

Top 5

1. Circolombia

bemutató a Fővárosi Nagycirkuszban október 16-án

2. 19. szabadfogású számítógép verseny

a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ rendezésében október 18-ig.

3. Zsonglőr foglalkozás

az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban október 12-én délután fél 6-kor is.

4. Szövés kezdőknek és haladóknak

TEMI Fővárosi Művelődési Ház, október 13-án fél 5-kor.

5. Kaleidoszkóp Nemzetközi versfesztivál

Október 12–17 között a Pécsi Ifjúsági Házban. Pódiumművészeti seregszemle hivatásosokkal és amatőrökkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.