Tokaj nektárja

Lorántffy Zsuzsanna irigylésre méltó asszony lehetett. Noha gondból jutott neki éppen elég, a fáma szerint boldog házasságban élt Rákóczi Györgygyel, aki előbb borsodi főispánként, majd erdélyi fejedelemként szolgálta a hazát.

A fejedelemasszony kiváló gazda volt, felvirágoztatta a sárospataki kollégiumot, a tokaji szőlőültetvények gondját pedig udvari papjára, Szepsi Laczkó Mátéra hagyta. Jól tette. A jeles férfiú egy szép napon édes húsvéti borral lepte meg úrnőjét. A különleges ital készítésének módját az 1630-as években mindannyiunk szerencséjére le is jegyezte. Azóta tudjuk, hogyan készül nemzeti kincsünk, Tokaj nektárja, az aszúbor.

A Royal Tokaji Borászat 2003-as évjáratú, különleges, dűlőszelektált aszúját Áts Károly, a pincészet főborásza alkotta. Színe élénk arany, illata mély, barackos-ananászos, mézes-narancsos-birses, leheletnyi rózsaborssal. Textúrája bársonyos, savai üdék, lecsengése páratlanul hoszszú. A teljesség, az egyensúly és az elegancia megtestesítője ez a bor.

A Dobogó Pincészet 2004-es 6 puttonyos aszúja halványarany, intenzív illata narancsban és citrusokban, valamint édes fűszerekben és birses jegyekben játszik. Telt, gazdag, édes, krémes, olajosan sűrű bor, játékos tokaji savakkal, hosszú lecsengéssel.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2003-as 6 puttonyosa kristálytiszta, intenzív, buja illatú bor. Ízében és illatában leginkább az aszalt kajszi, mangó, kandírozott citromhéj és a narancs dominál, finom mézzel és leheletnyi kaprossággal a hátérben. Emlékezetes, csodaszép tokaji.

1. Royal Tokaji Borászat 6 pottonyos tokaji aszú, Betsek-dűlő 2003

81. Dobogó Pincészet 6 puttonyos tokaji aszú 2004

3.Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 6 puttnyos tokaji aszú 2003

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top 100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.