Németországból szeretettel

Mire egy színész összeiszik magának egy arcot, elfelejti a szerepét.

Azt a bevételi és fesztiválmutatók által is igazolt tényt, hogy a német film megint szép lett, méltó régi nagy híréhez, rendszerint Tom Tykwerhez szokás kötni, illetve a mögötte álló társuláshoz. Nem is minden alap nélkül, hiszen az X-Filme Creative Pool nemcsak Tykwer alkotóbázisa, de olyan hasonlóképpen haladó filmeseké is, mint a Good Bye, Leninnel elévülhetetlen érdemeket szerzett Wolfgang Becker vagy az utoljára a Mein Führer című vígjátékkal jelentkezett Dani Levy. Rajtuk kívül a romkocsmák jól értesült közönsége esetleg Fatih Akint szokta még emlegetni (meg a magyar forgalmazást, mely mind a mai napig nem bírta megjelentetni DVD-n vagy bármilyen más hordozón Akin legütősebb filmjét, a Fallal szembent). Más tekintetben viszont jól állunk Akinból, s ez részben az új német filmeket bemutató Szemrevaló Fesztiválnak köszönhető, melyet immár tizenötödször szervez meg a Goethe Intézet.

Itt mutatják be többek közt a korábbiaknál jóval könnyedebb hangvételű, új Akin-opust, a Soul Kitchent, melynek éttermi díszletei között felvonul két Bleibtreu (Moritz, aki nélkül manapság nem készül nagyszabású német produkció, és édesanyja, a tavaly elhunyt Monica), egy Ünel (a Fallal szembenből ismerős Birol) és egy Gryllus (Dorka) is.

Éppenséggel Andreas Dresen sem teljesen ismeretlen a hazai közönség számára, az időskori szerelmet és testi örömöket megörökítő Kilencedik mennyország nemcsak Cannes ítélőszéke előtt, de tavaly a Cirkóban is megfordult. Dresen új filmje, a melankolikus komédiának aposztrofált Whiskey és vodka ugyancsak nem mentes az öregedés árnyaitól. Ezúttal egy idősödő színészről szól a történet, akinek italozási szokásai a Bergmannak tulajdonítható mondást juttathatják eszünkbe valahogy így: mire egy színész összeiszik magának egy arcot, elfelejti a szerepét.

A fesztivál idei szemrevalói közt szerepel még háborús bűnösök elleni vádirat a román film ékességével, Anamaria Marincával a főszerepben (Vihar), nyomon követhetjük három berlini muszlim fiatal útkeresését (Saháda), és ha valamiért keveseltük volna Daniel Brühl jeleneteit a Becstelen Brigantykban, most övé a pálya és egy szerelmes irodalmi imposztor szerepe (Lila Lila).

Infó: Szemrevaló Filmfesztivál Budapest: Művész, Örökmozgó, Cirko-Gejzír október 6–10. Pécs: Apolló mozi október 14–17.

Top 5

1. Film: Méz

Semih Kaplanogulo Berlinben díjazott filmje

2. Film: 22 lövés

Jean Renónak 22 lövés sem árthat. Jaj a maffiának!

3. Film: Pina Bausch – Álomtánc

Diákok állítják színpadra a nagy táncos egy legendás előadását.

4. DVD: Roman Polanski – Az elítélt géniusz

A cím önmagáért beszél. Marina Zenovich dokumentumfilmje.

5. Edit2010 VI. Nemzetközi Táncfilmfesztivál

a Toldi Moziban október 8–9–10­én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.