Muzsikától hangos terek

Harmincöt éve, 1975-ben Yehudi Menuhin kezdeményezésére született meg a zene világnapja, amelyet hagyományosan október elsején ünnepelnek a zene szerelmesei. A világnap célja, hogy a városok zenei rendezvényekkel kedveskedjenek lakóiknak, és hogy a zenészek ne csak a koncerttermekben, hanem a köztereken is játsszanak, afféle spontán örömzene formájában. Budapest két éve csatlakozott a világméretű programsorozathoz, de a főváros mellett számos vidéki település, például Pécs, Szeged, Kaposvár, Veszprém, Budakeszi, Zámoly, Borsfa, Gyál Monor, Sajókaza, Sajólád és Telkibánya terei is muzsikától lesznek hangosak.

A budapesti központi színpadot a Liszt Ferenc téren állítják fel. Itt délelőtt 11-től 19 óráig folyamatosan zajlanak majd a programok, fellépnek például a Zeneművészeti Egyetem népzene, és dzsessz tanszakának hallgatói, Kardos-Horváth János, valamint Várdai István gordonkaművész, a zene világnapja nagykövete. De a főváros számos további pontján is remek koncertek várják a járókelőket, a zene ünneplőit. A Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban mások mellett Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám, a Weiner – Szász Kamaraszimfonikusok és az Új Generáció koncertezik majd, a Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak majd énekórákát, a délután pedig a diákzenekaroké.

Pécsett a Kossuth téren felállított háromszintes színpadon a zenészek egymás produkcióiba kapcsolódva, staféta jelleggel zenélnek majd, mintegy 5-6 órán keresztül egyhuzamban. Az Örömzene Örömtánc című tehetségkutató szereplői mellett Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam zenél. Nyitáskor és záráskor is elhangzik majd a nap dala, vagyis egy népdal, amely az autentikus hangzás mellett dzsessz, blues, funky és világzenei tónusban is hallható. A világnap programja a www.azenevilagnapja.org oldalon érhető el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.