Jönnek flamandok

Nyisd ki a szemed, nyisd ki a szíved, ráérsz utólag fanyalogni.

Kíváncsi vagyok rá, hogyan lehet ezt követni. Idejön egy színész és egy zongorista Belgiumból, bemegy egy Liliom utcai házba, és mintha a közönség világéletében erre várt volna, egy Amerikában Nobel-díjassá vált orosz költő verseiből csinál műsort angolul (magyar felirattal). A Népszabadság-olvasó persze jól ismeri Joszif Brodszkij nevét, de nem hiszem, hogy többségük akár egyetlen versének címét is kapásból be tudná mondani.

Na és? Az alternatív művészet szereplői nem valamiféle hagyományos műveltségfelfogásnak akarnak megfelelni, sokszínű világuk éppen ott ér össze, hogy azt kérdezik: Nem láttál még ilyet? Nem tudod, mi fog történni? Akkor nálunk a helyed! Elég, ha érdeklődsz, ha nem utasítod el eleve azt, amiről egyelőre fogalmad sincs. Nyisd ki a szemed, nyisd ki a szíved, ráérsz utólag fanyalogni. Kiálts csak blöfföt, ha rajtakapsz minket, de örülj velünk, ha mégis megfogott téged, amit láttál, hallottál, éreztél, amikor együtt voltunk!

Szóval Kris Defoort zongorista és Dirk Roofthooft színész Brodszkij-estjével október 10-én a Trafóban kezdődik a máso dik budapesti flamand fesztivál, amelyik alcíme szerint Physical+Digital, azaz Valódi+Virtuális.

A kormányok mindenütt a világon komolyan hiszik, hogy érdemes komolyabb összegeket fektetni valamiféle nemzeti imázs megteremtésébe, és meg kell őket hagyni ebben a hitükben, mert az eredmény például az, hogy most tíz napig érdekesebbnél érdekesebb produkciókat láthat a néző színházban, kiállítóteremben, koncertszínpadon.

Itt a Színház oldalon még két előadásra hívnám föl a figyelmet. Kris Verdonck együttese, az A Two Dogs Company, vagyis az Egy Kétkutya Társulat (tessék, már ott is?!) a szabadság és függés kérdését állítja táncprodukciója középpontjába. A kép segít: mozgó és lógó bábokat formáznak a táncosok.

A SÍN Kulturális Központban pedig a neves koreográfus, Marc Vanrunxt a lengyel Krzysztof Pendereczki Lamentatio című művét dolgozta föl, a színpadon egy táncos lesz: Marie De Cortee.

Infó: Futurspektiv2 Fesztivál v alódi és virtuális körkép a flamand kultúráról, Budapest, október 10–19., www.futurspektiv.hu.

Brodszkij-koncertek a Trafóban október 10-én este 8-kor. kris verdonck estje a Thália Színházban október 12-én, 13-án este 8-kor. lamentatio: Marc Vanrunxt táncműve Krzysztof Pendereczki zenéjére a SÍn Kulturális Központban (Budapest XIII., Gyutacs u. 10–18.). október 19-én este 8-kor.

Top 5

1. Vajda István: Pedig én jó anya voltam

Pogány Judit a Pinceszínházban október 4-én este 7-kor.

2. Shakespeare: Rómeó és Júlia

A Kompánia Társulat a Szkéné Színházban október 5-én este 7-kor.

3. Arthur Miller: Pillantás a hídról

Sinkó Lászlóval a kecskeméti Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházában október 6-án este 7-kor.

4. Szakonyi Károly: Benn a szobában/A hentes

A Plafon Csoport előadása a Tűzraktérben október 7-én este 7-kor.

5. Eduardo de Filippo: Nem fizetek! (Egy vasat se!) 

A kaposvári Csiky Gergely Színház Stúdiójában október 8-án este fél 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.