Egy szál papír

Valaki azt írta egyszer róla, olyan dallamokat játszik, amelyekhez másnak három kézre volna szüksége…

Valóban, Snétberger Ferencet hallgatva az ember úgy érzi, képtelenség, hogy ezeket a hangokat egyetlen ember csalja ki egy „hétköznapi” gitárból. Annyi virtuozitás vibrál a dallamokban, hogy időről időre felbukkan bennünk a hitetlenkedő kisördög, de közben mégis pontosan tudjuk, hogy ember műve ez: ennyi szenvedély és erő, ugyanakkor könnyedség és természetesség csakis egy harmóniában élő ember keze nyomán születhet meg.

Snétberger úgy keveri a műfajokat a klasszikustól a dzsesszen át a roma vagy a latin zenéig, hogy a végeredmény tökéletesen harmonikus, magával ragadó muzsika lesz, és a hallgatónak eszébe sem jut boncolgatni a hallottakat, keresgélni a műfajok arányait, vagy azon morfondírozni, hol végződik a dallam és hol kezdőik az improvizáció – mindez nem lényeg. Csak a zene létezik, amely azonnal utat talál hozzá.

A Salgótarjánban született, ma­ napság Németországban élő művész ráadásul arra is képes, hogy ezt a varázslatot ne csak szólóban, de duóban, trióban vagy bármilyen más formációban is megidézze. Igaz, általában nem kis kaliberekkel lép színpadra: Bobby McFerrin, Markus Stockhausen vagy Dhafer Youssef nem éppen tucatzenész.

S a harmónia talán azért is érezhető ilyen erősen játékában, mert nem felejtette el, honnan érkezett, azt sem, hogy nem mindenkinek jut automatikusan olyan lehetőség, amellyel kibontakoztathatja a benne rejlő képességeket: jövőre kezd működni az a szakkollégium, amelyet tehetséges, fiatal, roma zenészek támogatására hozott létre.

Október 9­ én azonban nem tanítványai, hanem az ő muzsikája lesz a középpontban a Művészetek Palotájában: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben koncertjét a Nádor Quartetttel és Barcza Horváth Józseffel (nagybőgő) kezdi, majd triójával – Snétberger Ferenc (akusztikus és elektromos gitár), Paolo Vinaccia (percussion), Barcza Horváth József (bőgő) folytatja. A szemfüles érdeklődők ezen a koncerten is megbizonyosodhatnak róla, hogy a zenész pusztán egyetlen papírlapot visz fel a színpadra, néhány rövid jegyzettel.

A többi úgyis ott van az ujjaiban.

Infó: Snétberger Ferenc koncertje, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem október 9-én este fél 8-kor.

Top 5

1. Mendelssohn: Paulus

A Nemzeti Énekkart és az Egri Szimfonikus zenekart vezényli Szabó Sípos Máté az egri bazilikában október 4-én este 8-kor.

2. Sebestyén Márta, Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel

A szolnoki megyeháza dísztermében 2010. október 5-én este 7-kor.

3. Fiatal magyar hárfaművészek a

A Gödöllői Királyi Kastély dísztermében október 7-én este 7-kor.

4. Huszonöt éves a 100 tagú cigányzenekar

Papp László Budapest Sportaréna október 8-án este 8-kor.

5. Zeneovi felnőtteknek

A Tűzraktérben (Budapest VI ., Hegedű u. 3.) este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.