Élménytúra SMS-ben

Bátorság, bizalom és kíváncsiság meg egy jól feltöltött mobiltelefon. Talán ez a négy dolog szükséges ahhoz, hogy igazán élvezzük a dán hello!earth színházi kollektíva Holnap minden más lesz projektjének hetven percét. Az úgynevezett helyszínspecifikus művészetet népszerűsítő PLACCC Fesztivál szombatig invitál a budapesti nyolcadik kerület szélét és szívét felfedező játékos élménytúrára.

Nehéz úgy írni egy programról, hogy nem lehet felfedni, mi is történt valójában. Azoknak a szórakozása menne pocsékba, akik bevállalják a kalandot. (Mivel hétfőn ez már nem tekinthető poéngyilkolásnak, riportunkat akkor olvashatják erről és más PLACCC-os programokról.) Az organizátorok kényelmes ruhát és egy feltöltött mobiltelefont kérnek a vállalkozóktól, akik egyedül indulnak neki a várostúrának. Az útvonalat főként SMS-utasítások alapján követhetjük. Néha teljesen váratlanul előtoppan egy különös ember, aki az érzékszerveinket, bátorságunkat és bizalmunkat próbára téve segít, görget tovább. Köz- és magántereket fedezünk fel – miközben a világot csöppnyit átértékeljük, a hétköznapi helyeket más aspektusból figyeljük meg, esetenként elmerengünk az addig meg nem figyelt részleteken.

A dánok, Vera Maeder és Jacob Langaa Sennek majd’ egy évtizede foglalkozik a városi környezet művészi vizsgálatával. A Holnap minden más lesz projektjüket a Metropolis Biennale Copenhagen 2009 fesztiválra készítették. Vitték már jó néhány helyre, például Rióba, Sao Paolóba és Torinóba – mindig az adott városrészre adaptálva. A PLACCC-os produkcióban a Budapest Korzó, a Radikális Szabadidő Színház és az Artus művészei, szakértői segítettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.