Korszakik

Összeálltak a nyolcvanas dekád emblematikus zenészei, hogy derekas múltfröccsöt adjanak.

Ha Rick Astley a Never Gonna Give You Up klipjében látható ancugjában pályázna belépésre egy közepesen decens szórakozóhely bejáratánál, súlyos közröhej tárgya volna, a biztonsági őr nem a térdét csapdosná örömében, de még tán ájulásba is röhögné magát. Mit akarsz te, derékig felhúzott farmer, farmering? Hol élsz te, honnan szereztél ilyen napszemüveget? És egyébként is, hogy szakadtál ide a nyolcvanas évekből? Pattanjál viszsza szépen a De Loreanedbe, és ne lássalak errefelé többet!

Persze ehhez kivételesen bunkó biztonsági őrnek kell lenni, de hát ilyenekből láttunk már pár tucatnyit, még közepesen decens helyeken is, úgyhogy. A lényeg, hogy a nyolcvanas évek ma, ha popzenéről meg divatról beszélünk, mosolyt csalnak az arcokra, a fiatalokéra meg rémült csodálkozást. Volt ilyen? Hagyták, hogy legyen?

Hagyták. Természetes volt. Semmivel sem természetellenesebb, mint a mai aszeszoárok. A kor popsztárjaiért pedig, ahogy ma is, egész világrészek rajongtak, még ha a mai fülnek sokszor úgy tűnik: oktalanul. És a rajongók jó része ma is rajongó, legfeljebb elnyomja magában, és egyébként sem túl sok lehetősége van ennek kiélésére. Hiába divat a retró, egy diszkóban ropni Boy George-ra mégsem ugyanaz, mint egy koncerten ropni Boy George-ra.

A Here and Now-turné keretében tehát összeálltak a nyolcvanas dekád emblematikus zenészei, hogy derekas múltfröccsöt adjanak az erre éheseknek. Október 2-án a Sportarénát veszi be Nik Kershaw, Paul Young, Kim Wilde, Rick Astley és Boy George. Lehet majd dúdolni, adott esetben ordítani az I Won’t Let The Sun Go Down On Me, az Everytime You Go Away, a You Keep Me Hangin’ On vagy éppen a Do You Really Want To Hurt Me és a többi világsláger szövegét, legalábbis halandzsáját. Világslágerekből ugyanis nem lesz hiány, a retrócsapat összesen mintegy 50 top 10-es dalt hozott össze anno, és 130 millió lemezt adott el. Vitán felül: egy korszak áll majd a színpadon. Kiderül majd, mennyire fáradt el ez a korszak, mennyire veszik magukat komolyan ezek a művészek ma, mit hoznak nekünk. És hogy mennyire ráncos a nyolcvanas évek, a jó nyolcvanas évek. Here and now.

Top 5

1. A Csík Zenekar játszik a Kobuci Kerben 24-én pénteken

2. Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Bojana Nikolic, Kathy Horváth Lajos & ifj. Kathy Horváth Lajos 25-én a Fonóban.

3. Borlai Gergő Divided Concertje 27-én a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházban.

4. Éles Gábor Trió a Budapest Jazz Clubban 28-án.

5. Lajkó Félix és zenekara, valamint a DAAU koncertezik az A38-on 29-én szerdán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.