Kincs, ami nincs

Jobb, ha a fiatalok idejében megtanulnak kitérni a fogyasztói társadalom csapdái elől.

Varázsdobozával, térképes játékával, golyós labirintusával és az Alma együttes koncertjeivel is arra hívja fel a figyelmet az Öko-Pannon Nonprofit Kft., hogyan gyűjtsük minél környezetkímélőbb módon a szemetet. És persze, hogy mi mindent kezdhetünk vele, ha nem akarjuk elégetni vagy felhalmozni. Az Újrahasznosítási Hónapban játékokkal teli rendezvénykamion járja az országot.

Gondolkodj, mielőtt vásárolsz! Szól a Hulladékmegelőzés tíz pontja közül a legelső, s talán nincs még egy zöldszervezet Magyarországon, amelynek annyira találóan sikerült volna megfogalmaznia ezt az alapelvet, mint az iskolán kívüli oktatással és szemléletformálással szintén rengeteget foglalkozó HuMusznak (Hulladék Munkaszövetségnek).

Ők is, akárcsak a szeptember 8-tól október 6-ig „turnézó” Öko-Pannon Kft., azt próbálják megértetni már a legkisebbekkel is, hogy a hulladékot elsősorban nem kezelni kell, hanem elkerülni. Vagyis jobb, ha a fiatalok idejében megtanulnak kitérni a fogyasztói társadalom csapdái elől, és nem vesznek meg olyasmit, amit egy-két hónap múlva a kukába hajítanak. A kincs tehát az, ami nincs, vagyis nem is jön létre – szól a zöldmottó, s az Öko-Pannon most a visszaváltható üvegről, a mindkét oldalán használt rajzpapírról, az összetaposott pillepalackról, a tölthető elemről és a hazai termék előnyeiről szóló „ökoleckék” mellett játékokat is kínál a gyerekeknek.

A Csodák kamionja szeptember 9-én kanyarodott ki a budapesti Millenáris Parkból, hogy országos turnéján papírmerítéssel, varázsdobozzal és térképes játékkal szórakoztassa az ovisokat és a kisiskolásokat. A kocsiban helyet kapott mini hulladékválogató és mágneses szeparátor is, amelyek azt modellezik, hogyan osztályozzák és válogatják a szelektíven gyűjtött szemetet. A sorba rakó játékban az úgynevezett másodnyersanyagokat mutatják be, a golyós labirintus nevű ügyességi játékot pedig elsősorban azok fogják élvezni, akik már jól ismerik a szelektív hulladékgyűjtéshez használt edények színeit. A roadshow programjában minden helyszínen fellép az Alma együttes, akiket nyugodtan nevezhetnénk zöldzenekarnak. Koncertjeikről ugyanis sosem hiányzik egy­két környezetvédelemmel kapcsolatos kérdés vagy vicc, sőt több nótát is írtak a helyes hulladékkezelésről: például a híres Szuperkukákat!

Infó: További helyszínek: 2010. szeptember 27.: k eszthely, kossuth l . utca melletti sík terület –a templom előtt; 2010. szeptember 28.: Szombathely, Fő tér; 2010. szeptember 29.: Veszprém, Óváros tér; 2010. szeptember 30.: Várpalota, Thury g yörgy tér – Vár mögötti terület; 2010. október 1.: Tatabánya, Fő tér 4. parkoló – a megyeháza előtti terület.

Top 3

1. Rezgőkör

címmel négy alkalmas készségfejlesztő sorozat indul – Peter Hess hangmasszázs terápiája alapján – a Sóker kristálysó barlangban (Vi. kerület, Mozsár utca 7.) október 1-jén, délután öttől.

2. Csúzlizda,

sárkánytér és mézeskalács ház várja a gyerekeket a szegedi paprikafesztiválon szeptember 2-án, délelőtt fél tizenegytől a Dugonics téren.

3. A Hamupipőke

matiné előadása október 2-án, délelőtt tízkor kezdődik a budapesti Játékszínben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.