Fittyet hányni

A színpadon ülő szülőknek persze meg kell tanulniuk csecsemőszínházi nyelven.

Érdekelne, hogy néz ki a „négy éven felülieknek nem ajánljuk”-piktogram, mert a csecsemőszínház csak a legkisebbeknek szól.

Kétkedők hada fogadta 2005-ben a Kolibri Színházat, mikor a 0–3 év közöttieknek szóló előadásokkal állt elő, csatlakozva egy nemzetközi projekthez, a Glitterbirdhöz. „Na, ne már, hogy ötévesnél kisebb végignézzen egy előadást.” „Ne vidd oda, fiam, mert a gyerek megijed a sötéttől, az éles hangoktól, egy életre elveszed a kedvét a színháztól.”

Az olasz La Baracca teátrum már húsz éve is fittyet hányt ezekre a gyurmába vésett szabályokra. Elkezdte próbálgatni, mi van, ha kicsiknek készít rövid színházi produkciókat. Mivel látta, hogy ez jó, kijjebb tolta a határokat. A tízperces előadásokat félórásra növelte, most meg azzal kísérletezik, amivel állítólag nem szabad: fényjátékokkal, sötétekkel. És működik – mondja (páros interjúnkban is) Novák János, a csecsemőszínház hazai meghonosítója.

A Kolibri igazgatója jól döntött, hogy öt éve Pestre hozta ezt a műfajt. A kétkedők helyett a gyerekekre, a szülőkre és a szervezőkre hallgatott, akik csodáról és hosszú várakozási listákról meséltek. A Toda című előadás vagy Bozsik Yvette Négy évszaka ma is kurrens.

Novák nem csak hirdette a legkisebbeknek szóló művészet fontosságát, konferenciákat szervezett és bemutatókat, akár külföldi előadásokat is cipelt vidékre, hogy kedvet csináljon a többieknek. Ez sikerült, hiszen Győrtől Kecskemétig több bábszínház előállt „felső korhatáros” produkcióval. Szeptember 23-án a budapesti Gózon Gyula Színház szintén a három éven aluliakra számít a Buborék bölcsin.

A színpadon ülő szülőknek persze meg kell tanulniuk csecsemőszínházi nyelven. Nem ér lefogni a kicsiket, inkább megtámasztani őket, hogy a félórás előadás alatt szabadon portyázzanak a díszletben, vagy utána, mikor megfoghatják a kellék játékokat – mondja Novák.

A Kolibri tavaly újabb EU-s projektbe lépett be, azaz a La Baracca invitálta őket a Small Size, Big Citizens programba. Így folytatják is a bemutatókat, tavaly készült Orbán Ottó megzenésített verseiből a Tekergő, és hamarosan továbbszövik a Kipp-kopp meséket.

Ma már a tudomány is az ő pártjukon áll: a csecsemőszínházak törzsközönsége előbb és jobban megtanul beszélni, mint akik ezt az élményt kihagyják.

Top 5

1. Tekergő

Csecsemőszínház a Kolibri Fészekben: szeptember 26-án.

2. Keresztanya

Csákányi Eszter egyszemélyes, hat éven felülieknek szóló mesejátéka szeptember 24–25-én a budapesti Pinceszínházban.

3. Három nővér

A Nemzeti Színházban szeptember 24-től Olga, Mása, Irina: Udvaros Dorottya, Schell Judit, Péterfy Bori; a rendező: Andrei Serban.

4. Cabiria éjszakái

A Fellini filmjéből készült színpadi változatot Mészáros Márta rendezi, és szeptember 24-én mutatja be a Karinthy Színház.

5. Nyomorultak

A musical szintén szeptember 24-i premier – a kecskeméti Katona József Színház játssza Korcsmáros György rendezésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.