Bartók szoftvere

Ha valaki nem tud valamilyen hangszeren játszani, az olyan, mintha írni nem tudna.

Egy felmérés szerint ma száz magyar ember közül hárman tudnak hangszeren játszani. Könnyebben kaphat kedvet a muzsikáláshoz, aki szabadon kipróbálhatja, megszólaltathatja a több tízezer – pengetős, fúvós, billentyűs és ütős – hangszer egyikét-másikát október első hétvégéjén a Syma-sportcsarnokban.

A Hangszeresek Országos Szövetsége vizsgálata szerint itthon kevesebben játszanak hangszeren, mint bárhol Európában. Száz megkérdezett ember közül mindössze hatan állították, hogy tudnak zenélni, és a gyakorlat azt mutatta, hogy csak hárman képesek erre valójában. Andrásik Remo, a Hangfoglalás Magyar Zenei Sereg szemle és Hangszerkiállítás szervezője úgy gondolja, hogyha valaki nem tud valamilyen hangszeren játszani, az olyan, mintha írni nem tudna. Szégyenletesnek tartja a felmérés eredményét Bartók és Kodály hazájában, egy olyan országban, ahol nagyapáink idején szinte minden lakásban, házban megtalálható volt valamilyen hangszer.

A szomorú arány szerinte az állami zeneoktatás hibája is. Bizonyítja ezt személyes példája, az iskolában ének-zene tantárgyból rosszul teljesítő fiúból felnőtt korára gitártanár lett. A könnyűzene még ma sem jelenik meg a hivatalos közoktatásban, miközben a gyerekek többségének zenei neveléséhez ezen keresztül vezetne az út. Az iskolákban elfelejtik: a zene (is) organikus, állandóan fejlődő dolog, és ha ezt nem követjük, bűnt követünk el. De nem kellene feltalálnunk a spanyolviaszt, Kodály és Bartók tökéletesen tudta, mit csinál, csak időről időre frissíteni kellene zseniális szoftverüket, mert ahol nincs zene, ott meghal a kultúra.

Október 1. és 3. között azonban immár ötödik alkalommal Magyar országon is bemutatkozik a világ legmodernebb hang-, fény-, színpad- és stúdiótechikája. Idei újdonság, hogy a nyolcezer négyzetméteren helyet kap egy Európában egyedülálló hangszermúzeum is, ahol a felvevők és lejátszók mellett népi, historikus hangszereket éppúgy meg lehet majd nézni, mint a szimfonikus zenekart – zenészek nélkül. Hangfoglalás nem képzelhető koncertek nélkül. Mindenki ott lesz, aki él és mozog, négy színpadon követik majd egymást hazai és külföldi zenészek mindenféle műfajt képviselve, és lesznek művészek, akikkel a 84 stand valamelyikénél is találkozhat majd a közönség. A hangfoglalasonline-on pedig élő közvetítésen keresztül lehet nyomon követni a koncerteket, és meg lehet nézni a fellépőkkel készülő interjúkat is.

Infó: http://www.hangfoglalasonline.hu/

Top 5

1. Placcc Budapest 2010 Budapest

interaktív nagyvárosi kalandozások furcsa kísérőkkel.

2. Régi idők meséi

Diafilmvetítés a Fővárosi Állatkert Játszóházában szeptember 29-én délelőtt 11-kor.

3. Honvéd Fesztivál

Pákozdon, ahol megelevenedik a Pákozd–sukorói csata, hagyományőrző katonákkal, szeptember 29-ig.

4. Móri bornapok

Fúvószenei és más koncertek, utcabál, néptánc, lovas bemutató, szeptember 30. és október 3. között Móron.

5. Géniusz Kincskereső Show

Az első magyarországi ember- és környezettudatos rockzenei koncert. Október 1-jén este nyolckor a Millenáris Teátrumban a Géniusz Együttes vendége többek között Hegyi Barbara és Novák Péter lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.