Az Irak–Hollywood tengely

Az Amerikai Filmakadémia szívéhez a hazáját szolgáló és a háborúnak kiszolgáltatott amerikai katonán át vezet az egyik legrövidebb út.

Olybá tűnik, továbbra is tart az átok, Irak és vonzáskörzete, különösképpen a napi háborús történések tükrében, meglehetősen riasztólag hat az amerikai közönségre. Ha a haderők nem is, a fizető nézők folyamatos távolmaradásukkal tüntetnek, pedig Hollywood a legjobb erőit veti be a megnyerésükre. Matt Damonnak annyi minden sikerült már, miért pont ez ne menne, gondolták a filmgyári spekulánsok, de nem, az iraki helyzet még a Bondnál is Bondabb Bourne megformálójának is túlságosan nehéz falatnak bizonyult, bár mentségére szóljon, talán az sem volt túl szerencsés, hogy a Zöld zóna legfőbb tétje, hogy talál­e tömegpusztító fegyvereket a kiskatona a helyszínen.

Az lett volna csak a meglepetés, ha talál, de ennyire senki sem akart elrugaszkodni a valóságtól, melyhez mégsem illet a Bourne­ ból hozott keménykedés és harcmodor. Ha valami, akkor már inkább a napi izzadságok és az üzemszerű életveszélyek – ezek aprólékos bemutatása valamelyest mégis hitelesebbnek tűnt a mozivásznon, s az ilyen hitel, némi életszerű drámával keverve az egyik legbiztosabb út a…

Nem,mégmindig nem a kaszszák bevételéhez, mert ahhoz még ez is kevésnek bizonyult, de az Amerikai Filmakadémia szívéhez, mint azt az eredmények is bizonyítják, a hazáját szolgáló és a háborúnak kiszolgáltatott amerikai katonán át vezet az egyik legrövidebb út. 2010­ben két háborús film is érdekelt volt a mezőnyben; a győzelmet mindenki A bombák földjén stábjától várta (a 9 jelölésből 6­ot sikerült is díjra váltaniuk), míg a DVD­n nemrég itthon is kiadott A harcmező hírnökei a téli olimpián elinduló jamaikai bobosok szerepét kapta, vagyis Woody Harrelson és Ben Foster filmjét hamar elkönyvelték az „az is szép, hogy idáig jutott” versenyzőnek (2 jelölés, 0 díj).

Pedig a két film között csak a felhajtás mértékében lehet lényeges eltérést kimutatni, Harrelson és Foster, mint halálhíreket kézbesítő hátországi egyenruhások, semmivel sem maradnak el drámázásban Jeremy Renner adrenalinfüggő bombaszakértőjétől. A két főszereplő mellett ráadásul Samantha Morton, és egy cameonak is beillő kicsi szerep erejéig Steve Buscemi is alkalomhoz illő megrendüléssel emeli az összdrámai hőfokot.

Top 5

1. Film: Dumas

Alexandre Dumas szerepében Gérard Depardieu

2. Film: Mary és Max

Eggyel több érv az animáció nagykorúsága mellett.

3. Film: Pancser Police

Mark Wahlberg és Will Ferrell fakabátként pancserkodnak.

4. DVD: Végrehajtók

Jude Law és Forest Whitaker sci-fiben komolytalankodnak.

5. DVD: A fantasztikus róka úr

Wes Anderson bábjátéka Roald Dahl nyomán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.