A hosszú hetvenes évek

Az ember néha azt sem tudja, tényleg emlékszik-e, vagy csak így képzelte.

A hetvenes évekről nekem két dolog szokott eszembe jutni: egyrészt, hogy Cseh Tamás a maga részéről akkor volt a legboldogabb, másrészt, hogy én meg mennyire nem. Gyerek voltam, énektagozatos, botfülű, hagyjuk is.

Az MTI fotóit csokorba gyűjtő Kor-Képek sorozat legújabb kötetéből ez a hosszú, 1968-ban elkezdődött és 1979-ig tartó évtized köszön vissza. A címlapon Kunkovács László antropológiai hitelességű képe: orkánkabátos pár sétál kifelé a hatvanas évekből, vézna csemetefák között egy panelház felé cipelik a frissen vásárolt elektromos hűtőszekrényt. Kétszázharminchét oldallal hátrább ott a jelenet párja is. Benkő Imre fotóján klumpás-farmeros fiatal pár mózeskosarat tart két oldalról. Mosolytalan tekintetüktől nem könnyű szabadulni.

Lapoz az ember, egyre mélyebbre merül a múltban, néha azt sem tudja, tényleg emlékszik-e, vagy csak így képzelte. Magyar tankok lépik át a csehszlovák határt, a Közgázon diákok tüntetnek („Veled vagyunk, Chile!”), és a villamoson nincs már kalauz. A szombathelyoladi mezőgazdasági szakközépiskolában 1968. október 23-án felelés folyik, a téma nagy betűkkel ott áll a táblán: TŐKÉS KA-CSA. Forrónadrágos lányok tűnnek fel a Váci utcában, él még Ilylyés, Déry és Latinovits, de már sztár Bródy, Presser és Koncz. Apró Antal átveszi a koronát Cyrus Vance-től, Demján Sándor megnyitja az ÁFÉSZ-ek Skála Áruházát, a munkásőrök meg csak feszt gyakorlatoznak. A fegyverrel őrködő dacos rendfenntartót fotóriporterek veszik körbe: egyikük csípőből lő, Robert Capa sem csinálhatta vagányabbul.

Harminc-negyven éve történt mindez. Az ember néha elgondolkodik rajta, vajon meddig működik még a képi evidencia. Hogy meddig fogjuk tudni, melyik a nagy író és melyik Aczél György, s hogy mit jelentett akkor a sakkozó Kádár képe. Átszínezi-e idővel a nosztalgia a Merkur-telepek, a balatoni félsztráda vasárnapi esti dugói vagy a Lottó Áruház emlékét? Régen volt, más volt, mégis, meghökkentően ismerős az egész. „A népgazdasági egyensúly helyreállítása és az elért eredmények megszilárdítása” volt soron akkoriban – olvasható a könyv bevezetőjében.

A sorozatból már csak egy kötet hiányzik. A nyolcvanas éveket, a kádári pangást bemutató.

Infó: Kor-Képek 1968–1979, 384 oldal, 7900 forint, főszerkesztő: Vince Mátyás, szerkesztő: Féner tamás.

Top 5

1. Stemlerné Balog Ilona: Történelem és fotográfia

Osiris. a technikai fejlettség adott szintjén milyen jellegű fényképekre számíthat a kutató történész.

2. Leah Bendavid-val (szerk.): Színnel-lélekkel

Geographia. National Geographic, 1888–2009.

3. Szabó Lea (szerk.): Az év természetfotói – Magyarország 2008

Alexandra. tizenhatodik kötet.

4. Az év fotói 2009/Pictures of the year 2009

Viva Média. s zázhat fotós képei a XXViii. Magyar sajtófotó kiállításon.

5. Irwin Shaw: Izraeli riportok

Park. 1949-es utazás Robert Capa kilencvennégy fotójával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.