Rááll a füle a gyerekre

Walt Disney Micimackója nem szerette a méztolvaj szörny Apacukákat. Pálfi Krisztát a Micimackóban ugyan nem, de a Hupikék törpikék című rajzfilmben hallhattuk énekelni.

A Malacka és a Tahó underground zenekar frontembere úgy döntött, gyerekeknek is fog dalolni. Több formációval próbálkozott, majd három évvel ezelőtt létrehozta férjével, a gitáros Pálfi Viktorral és két zenésztársukkal az Apacuka zenekart. Ma már egy „tesztalanyként” is kiválóan működő, hároméves ikerpár szüleiként lépnek színpadra.

Pálfi Kriszta gyerekkorában zongorázott, az Operaház Gyermekkórusában énekelt. Óvónőként végzett, és mióta az eszét tudja, gyerekekkel – most éppen egy alapítványi óvodában – dolgozik, ezért „rááll a füle”, mit hallgat szívesen egy kisgyerek. Nem is okozott problémát számára, hogy kicsik előtt zenéljen. A zenekar kezdettől fogva olyan zenét játszott, amelyet a felnőttek is élvezhetnek.

Első albumukon magyar költők ver seit zenésítették meg, majd bátrabb lett a zenekarvezető-énekesnő, a Színes világ című CD-n nagyrészt a szövegeket is ő jegyzi. Az együttes minden tagja játszik más – rock-, punk-, country-, reggae- – zenekarban is, ez érzékelhető azApacuka fellépésein és albumán. A dalokban dzsesszes, szvinges elemek és a koncerteken hallható hangszeres improvizációk jelennek meg. Koncertjeiken nem szintetizátor pótolja a gitárt, basszusgitárt és dobot, vendégzenészek játszanak hegedűn, furulyán, fuvolán, trombitán és szaxofonon. Az együttes szándékai szerint 0–14 éves gyerekekhez szól, de eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy közönségük zöme öt-hat éves.

A zenészek nemcsak munkában találkoznak, fura figurák baráti társasága is. Az ütőhangszereken játszó középiskolai nyelvtanár, Válóczy Balázs például gyakran közlekedik munkahelye folyo sóin hatalmas zsákkal a vállán, kollégái érdeklődő kérdéseire pedig a legtermészetesebben hívja fel a figyelmet a nyelvtanulás és a ritmusérzék összefüggéseire.

Megvalósulni látszó remé nyeik szerint a közelmúltban lezajlott nagy sikerű, gödörbeli koncertet előbb-utóbb havonta megtartott Apacuka-klub követi majd, amelynek keretében nemcsak zenélnének, hanem báb- és gyerekszínházi előadásokkal egészítenék ki az együtt zenélés örömét. Koncertjeik interaktívak, a gyerekek bátran mehetnek fel a színpadra, bekapcsolódhatnak az éneklésbe, sőt a zenei világukba a kongát is beemelő dobos a koncertek után előszeretettel tanítja dobolni is a gyerekeket.

Infó

SZÍNES VILÁG APACUKA ZENEKAR Könyv és CD egyben

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.