Ördög angyalszárnyakon

Bár legújabb turnéja plakátján angyalszárnyakkal látható, Ozzy Osbourne-t inkább az ördög követének tartják világszerte – mármint azok, akik nem a metal megkerülhetetlen egyéniségét látják benne. Valószínűleg utóbbiak töltik majd meg az Arénát október 4-én.

edig se zenésznek nem készült, se a gonosz egyik földi helytartójának. Fiatalon kimaradt az iskolából, és dolgozni kezdett, ám valahogy egyik munkához sem fűlött igazán a foga: inkább kisebb lopásokkal, betörésekkel szerezte meg a kenyérrevalót, ami miatt aztán rács mögé került. Itt készültek első tetkói, és azt is itt döntötte el, hogy zenész lesz. Ez valószínűleg az összes korábbinál könnyebb kereseti lehetőségnek tűnt.

Az ötlet bejött, néhány kérészéletű zenekari tagság után hirdetés útján toborzott zenekart, amely több névváltoztatást túlélve, végül Black Sabbath néven játszott: már az első – borítóján fordított kereszttel megjelenő – albummal a toplisták élvonalába jutott. A közönség imádta a botrányt botrányra halmozó bandát, amelynek tagjai több albumot teljes egészében drogok és persze tetemes mennyiségű alkohol hatása alatt készítettek el.

A többi pedig már történelem, vagy éppen a városi legendák kategóriájába tartozik. A leghíresebb eset, nem sokkal azután, hogy 1980-ban szólókarrierbe kezdett, Ozzy koncert közben leharapta egy denevér fejét. Később ugyan azt mondta, félreértés áldozata lett, azt hitte, gumidenevérrel van dolga, de a sorozatos botrányok, a már címükkel sem idilli nyugalmat, boldogságot sugalló dalok (Ultimate Sin, Shot In The Dark, Suicide Solution) tovább sították a levegőt az énekes körül. Ami persze jót tett a karrierjének. A kilencvenes évek elején bejelentette, hogy visszavonul, a No More Tears című albumot és turnét az utolsónak szánta, ám nem sokkal később már az Ozzfest létrehozásán munkálkodott: évről évre a legnagyobb metalzenekarokat gyűjtötte össze egy-egy óriási koncert erejéig, amelyen fiatal bandák is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A folytatásra első Grammydíja is ösztönözte, amelyet 1993-ban az I Don’t Want To Change The World című dalért kapott. Néhány év múlva a Black Sabbathtal is újra egymásra találtak, az ezredforduló után pedig egy folytatásos, családi valóságshow keretében mutatta meg, hogy az ördögi Ozzy a hétköznapokban pusztán egy kamasz gyerekeivel és erőskezű feleségével folyton hadakozó, megrozzant egészségű családapa: Az Osbournékban valóban nem festett túl jól, a Metal Hammer rendes éves szavazásán néhány éve Ozzy egészségi állapotát találták a rajongók az előző esztendő legaggasztóbb eseményének. Na ja, mondhatták az ellendrukkerek, több évtizednyi ivás, drogozás és bulizás nem maradhat nyom nélkül…

Aztán persze kiderült, hogy még mindig nem ő az otthon ülő, higgadt, egészségét féltőn óvó polgár mintaképe: az ivással felhagyott ugyan, de 2004-ben akkorát bukott egy quaddal, hogy hetekig kómában feküdt, és hónapokat töltött kórházban. Így elmaradt a Budapestre tervezett koncert is, a hazai rajongóknak, akik 2001-es, az újjáalakult Black Sabbathtal adott budapesti koncert után már igencsak ki voltak éhezve egy szólókoncertre, csalódniuk kellett. Az elmaradt koncertet kissé késve, de idén végre pótolja Ozzy: október 4-én este a Papp László Budapest Sportarénában lép színpadra. A 18 hónapos világ körüli turné apropója a nemrég megjelent Scream című lemeze, de a rajongók biztosak lehetnek benne, hogy nem maradnak ki a legnagyobb Ozzy-slágerek, mint a Crazy Train, a Bark At The Moon vagy a Mr. Crowley és a Black Sabbath-klasszikusok sem.

Infó

Ozzy Osbourne Papp László Sportarénaoktóber 4-én este 8-ko

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.