Lendületes Munkácsi

A Munkácsi névről sokaknak valószínűleg Munkácsy Mihály nagyméretű festményei jutnak először az eszükbe, s csak kevesen asszociálnak a kolozsvári születésű, 1934-től New Yorkban élő és dolgozó, világhírű fotográfusra, Munkácsi Mártonra – vagy ahogyan Amerikában ismerik: Martin Munkácsira.

A róla elnevezett (a Magyar Fotóriporterek Társasága által alapított) díjat 1995 óta évente kiosztják a sajtófotó-pályázaton. Munkácsi Márton szerteágazó munkásságáról, a sajtó- és divatfotózást megújító látásmódjáról, nemzetközi sikereiről mind ez idáig csekély átfogó jellegű szakmai szöveg született.

A Ludwig Múzeum Think While You Shoot! – Gondolkozz, amikor fényképezel! – című Munkácsi-tárlata a külföldön rendkívül népszerű alkotó életművének átfogó bemutatását célozza. A 250 darab képből álló, egymilliárd forintra biztosított kiállítási anyag szeptember 21-én érkezik Hamburgból. A műveket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között nyitják föl.

Noha a fotóriporter kiválasztott alkotásainak pontos listáját egyelőre titok övezi, szinte biztos, hogy a nemcsak dinamikus sportfotói vagy a társadalom vala mennyi rétegét bemutató képriportjai, illetve a fotómodelleket természeti környezetben, mozgás közben ábrázoló, rendhagyó divatfotói, hanem hollywoodi hírességekről – pél dául Marlene Dietrichről, Katharine Hepburnről, Fred Astaire-ről vagy Louis Armstrongról – készült felvételei is helyet kapnak.

A sztárportré műfajának megteremtése mellett Munkácsi pályájának egyik csúcspontját a Ladie’s Home Journal számára készített Hogyan él Amerika? című emblematikus sorozat jelentette. A legszegényebb és a legtehetősebb amerikai családokról készített felvételeinek segítségével a rá jellemző érzékenységgel és naturalizmussal vázolta fel az 1940-es évek Amerikájának társadalmi tablóját.

A divatfotózásban mára szinte alapkövetelménynek számító merész képkivágások, szokatlan látószögek, az átlós szerkesztés, az alul- és felülnézetben rejlő lehetőségek tudatos kihasználása miatt a fotográfusszakma számos kiválósága példaképének tekinti. A John Estentől származó Munkácsi-lendület (Munkácsi movement) kifejezés fotóinak sajátos stílusa nyomán terjedt el: a dinamikus élethelyzetek szenvedélyes keresését jelenti a beállított műtermi környezet élettelen világa helyett.

Munkácsi Márton, aki az 1920-as évek első felében budapesti folyóiratoknál kezdte fotóriporteri pályafutását, majd neves berlini lapok számára tudósított, végül az Egyesült Államokban érte el legnagyobb szakmai sikereit. Dolgozott többek között a Harper’s Bazaarnak és a Life magazinnak. Habár 1963-ban bekövetkezett halá láig rendszeresen visszatért Magyarországra, mégis hazájától távol vált igazán megbecsült, keresett és jól fizetett fotográfussá.

Infó

MARTIN MUNKÁCSI: THINK WHILE YOU SHOOT Kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a Művészetek Palotája épületében október 7-től 2011. január 9-ig.

Munkácsi Márton:Marlene Dietrich. 1940-es évek. Az F. C. Gundlach-gyűjtemény
Munkácsi Márton:Marlene Dietrich. 1940-es évek. Az F. C. Gundlach-gyűjtemény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.