Hátrafelé masíroztak a függetlenek

Bitang mázlijuk volt a hétvégén a színházaknak és a fesztiválozóknak, mert szárazon megúszták a III. Évadnyitó Színházi Fesztivált az Andrássy úton. A főszervező előző nap blazírt képpel bejelentette: esőhelyszín nem lesz, mert nem fog esni – fél tíztől fél tízig. Az elmúlt napok ismeretében ez hazardírozásnak tűnt. Aztán kiderült, Magács László csak másfél órát tévedett.

Az autómentes napba ágyazva nyitották meg ismét hivatalosan a színházi évadot. Lezárták az Andrássy utat, és bódékkal, műsorokkal, jegyárkedvezménnyel költöztek ki a társulatok. Az egyik oldalról a másikra csalinkázva, gyerekkori BNV-emlékeim tolultak fel: a hajdani vásárokat idézték az ipari mennyiségben begyűjthető prospektusok. Itt is tucatjával osztogatták a szórólapokat, havi műsorokat, hiszen nemcsak az évadot kezdték meg a teátrumok, hanem igyekeztek közönséget csalogatni, próbálták megállítani az évek óta tapasztalható nézőszám-csökkenést.

Az idei évadnyitón a szokásosnál nagyobb szerepet kapott a politika. A független társulatok szokatlan flash mobot tartottak. Azért szokatlant, mert legalább egy hónapja tudni lehetett róla, mire készülnek, így viszont semmi értelme villámcsődületnek nevezni. A Bajcsytól az Oktogonig a záróvonalon araszoltak hátrafelé, együtt a szimpatizánsokkal. Céljuk: „megvédeni alkotói függetlenségüket, és érvényre juttatni, hogy a struktúrán kívüli színházak jogosultak az állami támogatásra. A független szervezetek évi működési pénzének 34 százalékos zárolását oldják fel! Teljes támogatási összeget a független színházaknak!”

A közelgő önkormányzati választás kapcsán a fesztivál szervezői egy „lakossági fogadóórát” is összehoztak a budapesti főpolgármester-jelölteknek, ahol természetesen a függetlenek helyzete is szóba került. Esett szó a zárolt pénzről, fontosságukról és innovatív mivoltukról – ahogy egy ilyen kampányidőszakban ez szokásos. Kérdezni is lehetett a politikusokat, de erre elvétve akadt vállalkozó (a NolTv viszont minden párt jelöltjét, képviselőjét kultúrával kapcsolatos kérdéssorral bombázta). A pódiumbeszélgetést – amelyet a főszervező Magács László, a Merlin Színház direktora vezetett – a főpolgármester-jelöltek közül csak az LMP-s Jávor Benedek és a jobbikos Staudt Gábor vállalta – az úgynevezett Demszky Gábor Szalonban. (Azért kapta ezt a nevet, mert a székeket Demszky tárgyalójából kölcsönözték.) Noha Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje többször is felbukkant a forgatagban, a meghirdetettől eltérően Schiffer Jánost küldte maga helyett, aki ugyan több mint tíz évig volt Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese, jó ideje viszont semmiféle szerepet nem játszik a városházán, és ez alighanem a jövőben is így lesz. Horváth és Tarlós a helyhatósági választások kampányfeladataira hivatkozva nem vállalta a szereplést, így a Fideszt Csomós Miklós képviselte.

A Kétfarkú Kutya Párt ugyanakkor e-mailben mondta le a fórumot: „Victora Zsolt annyira összeomlott, mert nem tudta összegyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényt, hogy idegösszeroppanást kapott, és beutalták a Holdra.” Kutya helyett így az Új Színház által örökbe fogadott alpakájával kellett beérnünk. A szép barna jószág újra és újra felbukkan az Új Színház rezervátumában, ahol akár szívküldi ólomöntésre is benevezhettünk volna, de aztán mégsem. A Trafó viszont a Szigetről ismert buboréksátrát hozta magával, ahova a kinti levegőt fújták be, és zsilipelve lehet bejutni. Mondták, egy szerencsekeréken pergették ki, mit táncoljanak a sátorban, de mi erről lemaradtunk, így csak az őszi előzeteseket bámulhattunk a monitorról a műanyagszagban ácsingózva.

Őrült tömeg gyűlt össze délutánra az Andrássyn, kábé akkora, mintha ingyen osztottak volna jegyet egy Tarantino rendezte előadásra, ahol a főszerepeketUma Thurman, Audrey Tautou, Jeremy Irons, Brad Pitt és Al Pacino játssza. Ilyen előadás tudtommal nem lesz, Cate Blanchettet is Sydneyben rendeziAscher Tamás a Ványa bácsiban, de a Nagymező utcában sikítva tombolók maximálisan beérték az Operettszínház művészeivel. Ki sem látszott a tömegből az Operett előtti padon üldögélő Kálmán Imre szobra: még azon is álltak, sőt, a fejebúbján tenyereltek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Nézőcsalogató rendezvénynek szánták
Nézőcsalogató rendezvénynek szánták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.